300 шпијуна у Русији 2014.

Агенције
300 шпијуна у Русији 2014.

Москва - Више од 300 страних шпијуна откривено је 2014. у Русији преко руске контраобавештајне службе, рекао је предсједник Владимир Путин.

Путин то изјавио на састанку са управом Федералне службе безбједности (ФСБ), насљеднице КГБ-а.

Путин, који је био агент КГБ-а и директор ФСБ-а прије него што је дошао на власт 1999, поздравио је "ефикасност" својих бивших колега, преносе руске агенције.

"Прошле године наше контробавештајне службе радиле су брзо и ефикасно", рекао је Путин и додао да су оне окончале активности 52 официра за везу и 290 агената страних тајних служби.

Руски предсједник је нагласио да је врло важно да се побољша заштита података везаних за тајне државе и спречи цурење информација о руској војној организацији и њеној одбрамбеној технологији.

На истом састанку Путин је упозорио на ризик од провокација у организацији страних тајних служби уочи предстојећих кампања за парламентарне изборе 2016. и предсједничке изборе 2018.

"Стално има страних покушаја да се дискредитују и дестабилизују власти, користећи невладине организације или политизована удружења", рекао је он и додао да ће бити настављене истраге у активности удружења за која се сумња да су "страни агенти".

Русија је 2012. изгласала закон којим се НВО које добијају финансирање из иностранства и имају"политичку активност" обвавезују да се региструју као "страни агенти".

Послије заоштравања односа Русије и Запада око украјинске кризе, бројни "шпијуни" пронађени су са једне и друге стране и протјерани, што је знак погоршања напетости између двије стране, наводи агенција Франс прес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана