Na ulici zbog čistke kadrova

Milan Vujić
Na ulici zbog čistke kadrova

Gradiška - Šesnaest radnika opštine Gradiška, kojima su krajem januara uručeni otkazi poslije kontrole upravnog inspektora, protestovali su ispred zgrade Administrativne službe ove opštine.

Navode da ih je nova opštinska vlast otpustila jer su primljeni za vrijeme mandata bivšeg načelnika Nikole Kragulja, uprkos tome što su neki od njih obavljali poslove u Administrativnoj službi i po desetak godina.

Radnici su izrazili nezadovoljstvo jer su u proteklih 40 dana dobili još dva rješenja o prekidu radnog odnosa, prije nego što je njihove ranije žalbe razmotrio Odbor za žalbe Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.

Jedan od otpuštenih radnika, Mirza Demo tvrdi da je 2010. godine sa kolegama Dankom Ljepojević, Jelenom Todorović i Zoranom Samaryić legalno zasnovao radni odnos na osnovu konkursa. On navodi da su u njihovom slučaju nekoliko puta grubo prekršeni zakoni.

- Ne znam kako je moguće da načelnik opštine preispituje već doneseno rješenje o našim otkazima i da se retroaktivno donose odluke. Prijava Poreskoj upravi o našim otkazima podnesena je 5. marta, a mi smo u Poreskoj upravi bili odjavljeni još 1. februara, što je pravni nonsens - ističe Demo.

Bivši radnik Željko Kragulj kaže da je zasnovao radni odnos 2001. godine, poslije čega je 2005. zaposlen za stalno. Otkad je ostao bez posla, postao je socijalni slučaj.

- Svaki dan razmišljam kako ću dalje školovati dijete i brinuti o supruzi koja je dijabetičar - rekao je Kragulj.

Stanislav Vranić kaže da je od 2003. godine čak pet i po godina radio na osnovu ugovora o djelu, poslije čega je dobio ugovor na određeno, pa na neodređeno vrijeme.

- Uložio sam prigovor na rješenje upravnog inspektora o otkazu i vraćen sam na posao. Radio sam nekoliko dana i ponovo ostao bez posla. Požalili smo se pravnoj službi Saveza sindikata Srpske, gdje nam je rečeno da je inspektor u nekoliko navrata prekršio ovlašćenja - pojašnjava Vranić.
Nova vlast, kako kažu, nije imala milosti prema najosjetljivijim kategorijama, pa su bez posla ostale trudnice, invalidi, kao i djeca poginulih boraca, čak i očevi koji su jedini hranili svoje porodice.

Otpušteni radnici kažu da su, očekujući odluku Odbora za žalbe, suočeni s brojnim problemima, naročito finansijskim.

Povjerenik Sindikata za opštinu Gradiška Boško Grgić rekao je da će ova organizacija pružiti svu moguću besplatnu pravnu pomoć. Od izvora bliskih “Glasu Srpske” saznali smo da su u Poreskoj upravi imali pritiske iz opštine u vezi sa odjavom radnika, te da se zbog toga ne poklapaju rješenja o otkazu i odjave radnika.

Vlast

Niko od predstavnika lokalne vlasti juče nije želio da se oglasi o ovom slučaju, navodeći da su o tome dovoljno rekli.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović ranije je izjavio da je postupio po odluci inspektorata, koji je konstatovao da radnici nisu zaposleni putem konkursa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana