Тесла опет осветлио Њујорк

Мирна Момчичевић
Тесла опет осветлио Њујорк

Њујорк - Публика на Ист Вилиџу у Њујорку одушевљено је узвикивала "браво, браво" када је Џејмс Ли Тејлор у наручју на сцену донео младу редитељку Сању Бештић, која је радећи редитељски посао и по 18 часова дневно успела да помогне Тесли да опет "осветли Њујорк".

У петак је у Ист Вилиџу, престижном делу Менхетна у Театру 80, премијерно одиграна представа "Тесла" посвећена српско-америчком научном великану Николи Тесли, под редитељском палицом Бештићеве, а по сценарију Шери Грауберт.

У препуној сали тражиле су се улазница више, иако су организатори два дана раније најавили да су све улазнице распродате.

 - Пут нас имиграната у САД је често трновит, носталгија је велика као и напори да би се замишљени циљеви остварили. То знамо ми који смо овде, а то је најбоље знао и сам Тесла, и зато је окус успеха у нашим устима много слађи, а емоције јаче, рекла је "Гласу Српске" редитељка Бештић.

Неке од најемотивнијих сцена биле су оне у којима Тесла прича о Србији и своме народу који је добар, али често изигран и искориштен од стране оних који имају новац и моћ.  

У представи која је трајала нешто више од једног сата  приказани су тренуци Теслиног живота од доласка у Њујорк па до његове касне старости, уз занимљиву ретроспективну игру сећања, осећања дилема и агоније који су прожимале Теслин живот до његових последњих тренутака.

Публика је веома позитивно реаговала на сценарио и глумачку екипу, па су након завршене представе уз громки аплауз који је дуго трајао сви устали на ноге.

Квалитетну глумачку екипу предводили су Џек Димић у улози старијег Тесле и Џејмс Ли Тејлор у улози млађег Тесле.

Димић, пореклом из Козарске Дубице, који скоро 20 година живи и ради у САД истиче да је и поред претходног знања о Тесли припремајући се за улогу научио много о његовом животу.

- Када станете на даске које живот значе, онда настојите да нестанете ви као личност, а да оживите онога кога тумачите. Требало је доста храбрости и преданости да се прикажу Теслине агоније и немири, његова размишљања и да се покаже неправда која га је пратила кроз живот, каже Димић за "Глас Српске".

Млади Џејмс Ли Тејлор каже да је знао понешто о Теслином животу и пре него што је добио главну улогу, али истиче да је у четири месеца припрема за представу научио много о српском генију.

Млада нада српске и светске кинематографије, студент глуме на престижном Атлантик театру у Њујорку, Лука Мијатовић, који је у представи тумачио ликове краља Петра и Теслиног личног курира, каже да је позитивна трема била присутна на премијери, али исто тако истиче да га није ометала већ само допринела да све прође у најбољем реду и уз доста динамике.

Многобројни комплименти упућени су писцу сценарија Шери Грауберт из Велике Британије. Похвале су пристизале за сценарио у коме су на изузетно дирљив и објективан начин представљене патње српског народа у Другом светском рату, бомбардовања Београда, Хитлерове игре манипулације и Теслина жеља да помогне своме народу као и његове агоније због немогућности да то оствари због недостатка новца.

Међу личностима из јавног живота Србије на премијери у Театру 80 између осталог су били Наташа Јеремић, сликарка Биљана Цинцаревић и Југослав Карић. Подршку пројекту пружио је директорски тим Теслине научне фондације.

Фондација

Председник Теслине научне фондације из Филаделфије, Никола Лончар, истиче да је похвално и позитивно за промену видети неутралну и објективну причу о српском народу написану из пера некога ко долази из Велике Британије.

- Сценарио је веома квалитетно написан, обухвата најважније моменте Теслиног живота и стварања, а са емотивне стране истиче Теслине немире, борбе са самим собом али и са онима који су једини интерес тражили у новцу, иако су га већ имали превише. Све је ово Шери Грауберт добро разумела и представила, рекао је Лончар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана