Tesla opet osvetlio Njujork

Mirna Momčičević
Tesla opet osvetlio Njujork

Njujork - Publika na Ist Vilidžu u Njujorku oduševljeno je uzvikivala "bravo, bravo" kada je Džejms Li Tejlor u naručju na scenu doneo mladu rediteljku Sanju Beštić, koja je radeći rediteljski posao i po 18 časova dnevno uspela da pomogne Tesli da opet "osvetli Njujork".

U petak je u Ist Vilidžu, prestižnom delu Menhetna u Teatru 80, premijerno odigrana predstava "Tesla" posvećena srpsko-američkom naučnom velikanu Nikoli Tesli, pod rediteljskom palicom Beštićeve, a po scenariju Šeri Graubert.

U prepunoj sali tražile su se ulaznica više, iako su organizatori dva dana ranije najavili da su sve ulaznice rasprodate.

 - Put nas imigranata u SAD je često trnovit, nostalgija je velika kao i napori da bi se zamišljeni ciljevi ostvarili. To znamo mi koji smo ovde, a to je najbolje znao i sam Tesla, i zato je okus uspeha u našim ustima mnogo slađi, a emocije jače, rekla je "Glasu Srpske" rediteljka Beštić.

Neke od najemotivnijih scena bile su one u kojima Tesla priča o Srbiji i svome narodu koji je dobar, ali često izigran i iskorišten od strane onih koji imaju novac i moć.  

U predstavi koja je trajala nešto više od jednog sata  prikazani su trenuci Teslinog života od dolaska u Njujork pa do njegove kasne starosti, uz zanimljivu retrospektivnu igru sećanja, osećanja dilema i agonije koji su prožimale Teslin život do njegovih poslednjih trenutaka.

Publika je veoma pozitivno reagovala na scenario i glumačku ekipu, pa su nakon završene predstave uz gromki aplauz koji je dugo trajao svi ustali na noge.

Kvalitetnu glumačku ekipu predvodili su Džek Dimić u ulozi starijeg Tesle i Džejms Li Tejlor u ulozi mlađeg Tesle.

Dimić, poreklom iz Kozarske Dubice, koji skoro 20 godina živi i radi u SAD ističe da je i pored prethodnog znanja o Tesli pripremajući se za ulogu naučio mnogo o njegovom životu.

- Kada stanete na daske koje život znače, onda nastojite da nestanete vi kao ličnost, a da oživite onoga koga tumačite. Trebalo je dosta hrabrosti i predanosti da se prikažu Tesline agonije i nemiri, njegova razmišljanja i da se pokaže nepravda koja ga je pratila kroz život, kaže Dimić za "Glas Srpske".

Mladi Džejms Li Tejlor kaže da je znao ponešto o Teslinom životu i pre nego što je dobio glavnu ulogu, ali ističe da je u četiri meseca priprema za predstavu naučio mnogo o srpskom geniju.

Mlada nada srpske i svetske kinematografije, student glume na prestižnom Atlantik teatru u Njujorku, Luka Mijatović, koji je u predstavi tumačio likove kralja Petra i Teslinog ličnog kurira, kaže da je pozitivna trema bila prisutna na premijeri, ali isto tako ističe da ga nije ometala već samo doprinela da sve prođe u najboljem redu i uz dosta dinamike.

Mnogobrojni komplimenti upućeni su piscu scenarija Šeri Graubert iz Velike Britanije. Pohvale su pristizale za scenario u kome su na izuzetno dirljiv i objektivan način predstavljene patnje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, bombardovanja Beograda, Hitlerove igre manipulacije i Teslina želja da pomogne svome narodu kao i njegove agonije zbog nemogućnosti da to ostvari zbog nedostatka novca.

Među ličnostima iz javnog života Srbije na premijeri u Teatru 80 između ostalog su bili Nataša Jeremić, slikarka Biljana Cincarević i Jugoslav Karić. Podršku projektu pružio je direktorski tim Tesline naučne fondacije.

Fondacija

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, Nikola Lončar, ističe da je pohvalno i pozitivno za promenu videti neutralnu i objektivnu priču o srpskom narodu napisanu iz pera nekoga ko dolazi iz Velike Britanije.

- Scenario je veoma kvalitetno napisan, obuhvata najvažnije momente Teslinog života i stvaranja, a sa emotivne strane ističe Tesline nemire, borbe sa samim sobom ali i sa onima koji su jedini interes tražili u novcu, iako su ga već imali previše. Sve je ovo Šeri Graubert dobro razumela i predstavila, rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana