За казне сазнају тек при регистрацији возила

Милијана Латиновић
За казне сазнају тек при регистрацији возила

Бањалука - Возачи из РС који направе прекршај у саобраћају на подручју ФБиХ да су кажњени углавном сазнају тек мјесецима касније када треба да региструју возило или приликом преписа четвороточкаша на новог власника, јер им казне не стижу на кућну адресу.

Да има неплаћену казну из јуна прошле године, сасвим случајно је сазнала и Бањалучанка Ивана Каралић када је отишла да аутомобил, који је продала, препише новој власници. На шалтеру је дочекала неплаћена казна од 74 марке из Унско-санског кантона, из јуна 2017. године, о којој никада није обавијештена.

- С обзиром на то да сам лани у новембру регистровала ауто, без доспијећа икакве казне, није ми било јасно откуд сад казна из јуна прошле године. Речено ми је да је прекршај почињен у Кључу, али ја ту казну никада нисам добила. Показали су ми извод на којем стоји да имам казну за прекршај 50 КМ, затим за прекорачење рока плаћања 20 КМ и још четири марке за неке додатне трошкове - испричала је Каралићева.

На питање како да плати казну о којој никад није ни обавијештена, службеници су јој казали да није први пут да се становници жале због казни које им не стижу из ФБиХ.

- Није спорно да сам направила прекршај и да треба да платим, али када добијете обавијест имате седам дана да платите пола износа. Умјесто да платим 25 марака, платила сам пуни износ и додатно 24 марке, иако ми на изводу не пише о каквом прекршају је ријеч. Сматрам да је то класично пљачкање народа. Полиција из ФБиХ би требало да ради свој посао и да казне шаљу на вријеме те да у протоколу имају доказ о послатој казни, као и пријему тог документа - рекла је Каралићева.

У Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона кажу да поштар сваки прекршајни налог уручује лично прекршиоцу.

- Лица која се жале да им прекршајни налог није достављен на вријеме, приликом покушаја уручења прекршајног налога нису затечена на регистрованој адреси становања, нити су подигли прекршајни налог у Пошти у року од пет дана од дана када им је обавијест остављена - наводе у МУП-у УСК-а.

Тврде да радник Поште који уручује прекршајни налог у ситуацији када особу не нађе на наведеној адреси оставља обавјештење о подизању пошиљке, иако наша саговорница каже да јој никада никакво обавјештење није остављено.

Додатна казна

Према Закону о прекршајима ФБиХ, када је прекршајни налог правилно достављен окривљеном и ако окривљени у року који је одређен у прекршајном налогу не прихвати одговорност за прекршај или не затражи одлучивање у предмету пред судом, сматра се да је прихватио одговорност, те прекршајни налог постаје коначан и извршан.

- Када је новчана казна одређена због пропуштања овлашћени орган који је издао прекршајни налог одредиће додатну таксу за наплату од 20 марака - навели су у МУП-у УСК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана