Za kazne saznaju tek pri registraciji vozila

Milijana Latinović
Za kazne saznaju tek pri registraciji vozila

Banjaluka - Vozači iz RS koji naprave prekršaj u saobraćaju na području FBiH da su kažnjeni uglavnom saznaju tek mjesecima kasnije kada treba da registruju vozilo ili prilikom prepisa četvorotočkaša na novog vlasnika, jer im kazne ne stižu na kućnu adresu.

Da ima neplaćenu kaznu iz juna prošle godine, sasvim slučajno je saznala i Banjalučanka Ivana Karalić kada je otišla da automobil, koji je prodala, prepiše novoj vlasnici. Na šalteru je dočekala neplaćena kazna od 74 marke iz Unsko-sanskog kantona, iz juna 2017. godine, o kojoj nikada nije obaviještena.

- S obzirom na to da sam lani u novembru registrovala auto, bez dospijeća ikakve kazne, nije mi bilo jasno otkud sad kazna iz juna prošle godine. Rečeno mi je da je prekršaj počinjen u Ključu, ali ja tu kaznu nikada nisam dobila. Pokazali su mi izvod na kojem stoji da imam kaznu za prekršaj 50 KM, zatim za prekoračenje roka plaćanja 20 KM i još četiri marke za neke dodatne troškove - ispričala je Karalićeva.

Na pitanje kako da plati kaznu o kojoj nikad nije ni obaviještena, službenici su joj kazali da nije prvi put da se stanovnici žale zbog kazni koje im ne stižu iz FBiH.

- Nije sporno da sam napravila prekršaj i da treba da platim, ali kada dobijete obavijest imate sedam dana da platite pola iznosa. Umjesto da platim 25 maraka, platila sam puni iznos i dodatno 24 marke, iako mi na izvodu ne piše o kakvom prekršaju je riječ. Smatram da je to klasično pljačkanje naroda. Policija iz FBiH bi trebalo da radi svoj posao i da kazne šalju na vrijeme te da u protokolu imaju dokaz o poslatoj kazni, kao i prijemu tog dokumenta - rekla je Karalićeva.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona kažu da poštar svaki prekršajni nalog uručuje lično prekršiocu.

- Lica koja se žale da im prekršajni nalog nije dostavljen na vrijeme, prilikom pokušaja uručenja prekršajnog naloga nisu zatečena na registrovanoj adresi stanovanja, niti su podigli prekršajni nalog u Pošti u roku od pet dana od dana kada im je obavijest ostavljena - navode u MUP-u USK-a.

Tvrde da radnik Pošte koji uručuje prekršajni nalog u situaciji kada osobu ne nađe na navedenoj adresi ostavlja obavještenje o podizanju pošiljke, iako naša sagovornica kaže da joj nikada nikakvo obavještenje nije ostavljeno.

Dodatna kazna

Prema Zakonu o prekršajima FBiH, kada je prekršajni nalog pravilno dostavljen okrivljenom i ako okrivljeni u roku koji je određen u prekršajnom nalogu ne prihvati odgovornost za prekršaj ili ne zatraži odlučivanje u predmetu pred sudom, smatra se da je prihvatio odgovornost, te prekršajni nalog postaje konačan i izvršan.

- Kada je novčana kazna određena zbog propuštanja ovlašćeni organ koji je izdao prekršajni nalog odrediće dodatnu taksu za naplatu od 20 maraka - naveli su u MUP-u USK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana