Вода се повлачи, остаје пустош

Анита Јанковић-Речевић
Вода се повлачи, остаје пустош

Бањалука - Слике муља, смећа и пустоши стизале су јуче из општина широм БиХ у којима су бујичне воде направиле хаос након што се снијег нагло отопио, а забринути грађани са сузама у очима покушавали су да санирају штету не вјерујући каква их је мука снашла.

Водостаји већине ријека у РС и ФБиХ јуче су били у опадању, а вода која се излила у недјељу полако се повлачила у своја корита, остављајући иза себе невјерицу и забринутост оних кроз чију имовину је протутњала.

У општини Језеро двадесетак домаћинстава и јуче је било заплављено, иако су водостаји Јошавке и Пливе били у опадању.

Седамдесетогодишњи Јанко Алексић из Језера, чија се кућа налази недалеко од корита Јошавке, каже да супруга и он већ неколико дана не спавају, истичући да је пред њима још бесаних ноћи.

- Вода је била ушла у кућу и у љетну, али се повукла. Ситуација је нешто боља, али бојим се да ће за неколико дана вода поново доћи. Знам из искуства, јер нас Јошавка већ 40 година плави. Чим осјетимо опасност подигнемо ствари на више спратове да би штета била што мања. Навикли смо да живимо тако - прича Алексић.

Начелница Језера Снежана Ружичић, која се јуче састала са представницима свих релевантних институција у РС и БиХ да би разговарали о рјешењу проблема поплава који мучи ову општину годинама, истакла је да је ситуација знатно повољнија него током викенда.

- Срећна околност је да се снијег на Купресу и околним брдима задржава. Издржали смо први налет топљења снијега, куће су и даље заплављене, али се вода повлачи. Договорили смо се да ћемо формирати радно тијело које ће радити на прикупљању документације за неопходну санацију корита Пливе - рекла је Ружичићева.

И Врбас, који је у једном моменту премашио коту ванредне одбране од поплава, донио је проблеме грађанима Бањалуке. Рафтинг центар Кањон нашао се под водом, а мјештани Чесме дан су провели обилазећи обалу и страхујући од излијевања ријеке.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је рекао да није било озбиљног проблема у граду, истичући да је проблем представљао раст водостаја Врбаса узводно од Бањалуке.

- Пратили смо ситуацију у Карановцу, гдје је на неколико мјеста било изливања, али вода није ушла у куће. И даље пратимо водостај са Хидроелектраном “Бочац”. Вјерујем да смо прошли без неких озбиљних проблема - рекао је Радојичић.

У предузећу “Воде Српске” појаснили су да је брз прираст водостаја на готово свим водотоцима на подручју Српске и БиХ изазвало нагло топљења снијега у комбинацији са додатним падавинама.

- Хидроелектрана “Бочац” тренутно испушта знатне количине воде с циљем прихватања долазећег таласа из горњег дијела слива, што је резултовало растом Врбаса у доњем току ријеке и максималан ниво водостаја се очекује у четвртак, али заштићена подручја ће бити безбједна у том периоду. Изливања су могућа на небрањеним подручјима гдје не постоје заштитни објекти - рекли су у “Водама Српске”.

Истакли су да је примјетан и интензиван прираст водостаја ријеке Босне на подручју Добоја и Модриче, те да је ниво Дрине стабилан.

- У доњим дијеловима најзначајнијих притока Саве максимални водостаји очекују се данас и сутра, али у тим подручјима гдје постоје изграђени заштитни објекти не очекује се такав ниво водостаја да би могао угрозити заштићена подручја - рекли су у “Водама Српске”.

Републичка управа цивилне заштите саопштила је да Сана и Уна, такође, имају повећан водостај, али да нема већих изливања. Истакли су да је у Дервенти ријека Укрина у кориту, те да водостај Сане стагнира у Приједору.

- Појачано пратимо хидролошку ситуацију, у приправности је и специјализована јединица за заштиту и спасавање на води и под водом - наведено је у саопштењу.

Грађани ФБиХ, поготово они у Средњобосанском, Зеничко-добојском и Сарајевском кантону, гдје је ситуација била најтежа, јуче су збрајали штету.

Стање природне несреће други дан било је на снази у Зеници и Какњу, а вода је била изван корита и у појединим дијеловима Санског Моста, Кључа, Грачанице. Пуне руке посла јуче су имали и грађани Бусоваче.

Бећир Биоградија из мјеста Каћуни код Бусоваче са сузама у гласу препричавао је ситуацију у којој се нашао.

- Моје имање је у хаосу. Вода је ушла у подрум, има је преко метар, заплављени су и други помоћни објекти. По киши и снијегу копао сам канал и радио свашта да не би ушла у кућу. Успио сам спасити стоку и дрва, али доста хране која је била у подруму је уништено. Вода ми је однијела и ограду. Не знам шта ми је чинити. Тражио сам у општини да ми дају пумпу да избацујем воду из подрума, али нису. Из цивилне заштите само долазе и сликају, а нико ништа не помаже - рекао је Биоградија.

Невенка Гаврановић из цивилне заштите општине Бусовача истакла је да дјеца јуче нису ишла у школу, а домаћинства која се напајају са градског водовода су без воде.

- Вода се повлачи, али иза себе је оставила пустош. На улицама и у објектима је много блата, смећа, формирала су се језера која немају гдје да отеку. Нисмо сабрали штету, али посљедице су несагледиве. Градски водовод је заврнуо воду, јер је толико мутна да се не може пречистити. Преостало нам је много проблема да рјешавамо - рекла је Гаврановићева.

Бујица нанијела одбачене бомбе

Тим цивилне заштите РС за уклањање и уништавање неексплодираних убојитих средстава јуче је поред стадиона у Невесињу пронашао и безбједно уклонио више одбачених бомби и тромблона које је нанијела водена бујица. Из Републичке управе цивилне заштите апелују да грађани не бацају неексплодирана убојита средства у водотокове, поготово сада када су повећани и додатно непредвидиви. Истичу да неодговорно бацање неексплодираних убојитих средстава у потоке, рјечице и ријеке, повећава опасност од минског инцидента са посљедицама за људе, животиње и материјална добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана