Voda se povlači, ostaje pustoš

Anita Janković-Rečević
Voda se povlači, ostaje pustoš

Banjaluka - Slike mulja, smeća i pustoši stizale su juče iz opština širom BiH u kojima su bujične vode napravile haos nakon što se snijeg naglo otopio, a zabrinuti građani sa suzama u očima pokušavali su da saniraju štetu ne vjerujući kakva ih je muka snašla.

Vodostaji većine rijeka u RS i FBiH juče su bili u opadanju, a voda koja se izlila u nedjelju polako se povlačila u svoja korita, ostavljajući iza sebe nevjericu i zabrinutost onih kroz čiju imovinu je protutnjala.

U opštini Jezero dvadesetak domaćinstava i juče je bilo zaplavljeno, iako su vodostaji Jošavke i Plive bili u opadanju.

Sedamdesetogodišnji Janko Aleksić iz Jezera, čija se kuća nalazi nedaleko od korita Jošavke, kaže da supruga i on već nekoliko dana ne spavaju, ističući da je pred njima još besanih noći.

- Voda je bila ušla u kuću i u ljetnu, ali se povukla. Situacija je nešto bolja, ali bojim se da će za nekoliko dana voda ponovo doći. Znam iz iskustva, jer nas Jošavka već 40 godina plavi. Čim osjetimo opasnost podignemo stvari na više spratove da bi šteta bila što manja. Navikli smo da živimo tako - priča Aleksić.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić, koja se juče sastala sa predstavnicima svih relevantnih institucija u RS i BiH da bi razgovarali o rješenju problema poplava koji muči ovu opštinu godinama, istakla je da je situacija znatno povoljnija nego tokom vikenda.

- Srećna okolnost je da se snijeg na Kupresu i okolnim brdima zadržava. Izdržali smo prvi nalet topljenja snijega, kuće su i dalje zaplavljene, ali se voda povlači. Dogovorili smo se da ćemo formirati radno tijelo koje će raditi na prikupljanju dokumentacije za neophodnu sanaciju korita Plive - rekla je Ružičićeva.

I Vrbas, koji je u jednom momentu premašio kotu vanredne odbrane od poplava, donio je probleme građanima Banjaluke. Rafting centar Kanjon našao se pod vodom, a mještani Česme dan su proveli obilazeći obalu i strahujući od izlijevanja rijeke.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da nije bilo ozbiljnog problema u gradu, ističući da je problem predstavljao rast vodostaja Vrbasa uzvodno od Banjaluke.

- Pratili smo situaciju u Karanovcu, gdje je na nekoliko mjesta bilo izlivanja, ali voda nije ušla u kuće. I dalje pratimo vodostaj sa Hidroelektranom “Bočac”. Vjerujem da smo prošli bez nekih ozbiljnih problema - rekao je Radojičić.

U preduzeću “Vode Srpske” pojasnili su da je brz prirast vodostaja na gotovo svim vodotocima na području Srpske i BiH izazvalo naglo topljenja snijega u kombinaciji sa dodatnim padavinama.

- Hidroelektrana “Bočac” trenutno ispušta znatne količine vode s ciljem prihvatanja dolazećeg talasa iz gornjeg dijela sliva, što je rezultovalo rastom Vrbasa u donjem toku rijeke i maksimalan nivo vodostaja se očekuje u četvrtak, ali zaštićena područja će biti bezbjedna u tom periodu. Izlivanja su moguća na nebranjenim područjima gdje ne postoje zaštitni objekti - rekli su u “Vodama Srpske”.

Istakli su da je primjetan i intenzivan prirast vodostaja rijeke Bosne na području Doboja i Modriče, te da je nivo Drine stabilan.

- U donjim dijelovima najznačajnijih pritoka Save maksimalni vodostaji očekuju se danas i sutra, ali u tim područjima gdje postoje izgrađeni zaštitni objekti ne očekuje se takav nivo vodostaja da bi mogao ugroziti zaštićena područja - rekli su u “Vodama Srpske”.

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da Sana i Una, takođe, imaju povećan vodostaj, ali da nema većih izlivanja. Istakli su da je u Derventi rijeka Ukrina u koritu, te da vodostaj Sane stagnira u Prijedoru.

- Pojačano pratimo hidrološku situaciju, u pripravnosti je i specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom - navedeno je u saopštenju.

Građani FBiH, pogotovo oni u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu, gdje je situacija bila najteža, juče su zbrajali štetu.

Stanje prirodne nesreće drugi dan bilo je na snazi u Zenici i Kaknju, a voda je bila izvan korita i u pojedinim dijelovima Sanskog Mosta, Ključa, Gračanice. Pune ruke posla juče su imali i građani Busovače.

Bećir Biogradija iz mjesta Kaćuni kod Busovače sa suzama u glasu prepričavao je situaciju u kojoj se našao.

- Moje imanje je u haosu. Voda je ušla u podrum, ima je preko metar, zaplavljeni su i drugi pomoćni objekti. Po kiši i snijegu kopao sam kanal i radio svašta da ne bi ušla u kuću. Uspio sam spasiti stoku i drva, ali dosta hrane koja je bila u podrumu je uništeno. Voda mi je odnijela i ogradu. Ne znam šta mi je činiti. Tražio sam u opštini da mi daju pumpu da izbacujem vodu iz podruma, ali nisu. Iz civilne zaštite samo dolaze i slikaju, a niko ništa ne pomaže - rekao je Biogradija.

Nevenka Gavranović iz civilne zaštite opštine Busovača istakla je da djeca juče nisu išla u školu, a domaćinstva koja se napajaju sa gradskog vodovoda su bez vode.

- Voda se povlači, ali iza sebe je ostavila pustoš. Na ulicama i u objektima je mnogo blata, smeća, formirala su se jezera koja nemaju gdje da oteku. Nismo sabrali štetu, ali posljedice su nesagledive. Gradski vodovod je zavrnuo vodu, jer je toliko mutna da se ne može prečistiti. Preostalo nam je mnogo problema da rješavamo - rekla je Gavranovićeva.

Bujica nanijela odbačene bombe

Tim civilne zaštite RS za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava juče je pored stadiona u Nevesinju pronašao i bezbjedno uklonio više odbačenih bombi i tromblona koje je nanijela vodena bujica. Iz Republičke uprave civilne zaštite apeluju da građani ne bacaju neeksplodirana ubojita sredstva u vodotokove, pogotovo sada kada su povećani i dodatno nepredvidivi. Ističu da neodgovorno bacanje neeksplodiranih ubojitih sredstava u potoke, rječice i rijeke, povećava opasnost od minskog incidenta sa posljedicama za ljude, životinje i materijalna dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana