У огласима од мача до хита за народњаке

Драгана Келеч
У огласима од мача до хита за народњаке

Бањалука - Кратки стари мач, Библија, пилотска ознака Краљевине Југославије и значке из Њемачке издате до 1942. године, само су неки од предмета које становници РС продају путем огласа.

Када смо позвали број из огласа у којем се на продају нуди стари мач из четвртог вијека наше ере, власник нам је рекао да је његова цијена ни мање ни више, већ 4.000 марака.

- Знате госпођо, то није обични, већ прави парадни посребрени мач. Тежак ко туче, бар два килограма. Има и жиг, мало је замазан, али нисам хтио да га чистим, док не видим какав је да га не бих оштетио - објаснио нам је поносно власник, који је рекао да је из Бањалуке.

На питање одакле му тај мач, рекао је да га је пронашао и да то није за разговор путем телефона, али да ако смо заинтересовани можемо дођи и погледати га.

Власник мача је казао да не може да се "погоди" и да снизи цијену јер се, како је рекао, шљемови из тог вијека продају по двије-три хиљаде евра, а камоли овакав мач.

Исти власник нам се јавио и на оглас у којем се продаје и Библија штампана 1884. године у Данској на данском језику.

- Библија је 2.000 марака. Листови јесу мало "ван контекста", одвојени од корица, али може се листати и читати - казао је власник и додао да се за њену цијену можемо и договорити, баш због тих листова који су се одвојили од корица. У огласима смо пронашли и пилотске ознаке Краљевине Југославије које су 80 марака, као и значке из Њемачке издате 1942. године које коштају од пет до 400 марака.

А да се у огласима може купити све и свашта потврдио нам је и један становник Лакташа, који продаје нове ауторске пјесме народне музике, одмах спремне, како је истакао, за снимање.

- Немојте мислити да су то нумере што пјевају Жаре и Гоци, Индира или Ћана… Ма неее, то је фина музика. Хитови! Јер ја сам човјек који читав живот слуша Арсена Дедића, Мишу Ковача и остале квалитетне пјеваче - казао је аутор пјесама.

На питање колико би коштала једна пјесма за народну пјевачицу, аутор нам је рекао да све зависи шта тражимо.

- Имам једну пјесму о Бањалуци. Прави хит, сто посто. Она кошта 500 марака, док сам недавно и завршио једну врањанску, али њу заиста не могу дати испод 1.000 марака - рекао нам је овај аутор и додао да ипак морамо доћи и послушати о каквој пјесми је ријеч, те да нам не може дати пар стихова да чујемо, како му не бисмо украли ауторска права.

Бити опрезан

У Покрету потрошача РС рекли су нам да су људи због тешке економске ситуације приморани да продају све и свашта како би зарадили.

- Ипак, када се нешто купује путем огласа, треба бити опрезан, јер се може десити да купци буду мета превара - кажу у Покрету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана