U oglasima od mača do hita za narodnjake

Dragana Keleč
U oglasima od mača do hita za narodnjake

Banjaluka - Kratki stari mač, Biblija, pilotska oznaka Kraljevine Jugoslavije i značke iz Njemačke izdate do 1942. godine, samo su neki od predmeta koje stanovnici RS prodaju putem oglasa.

Kada smo pozvali broj iz oglasa u kojem se na prodaju nudi stari mač iz četvrtog vijeka naše ere, vlasnik nam je rekao da je njegova cijena ni manje ni više, već 4.000 maraka.

- Znate gospođo, to nije obični, već pravi paradni posrebreni mač. Težak ko tuče, bar dva kilograma. Ima i žig, malo je zamazan, ali nisam htio da ga čistim, dok ne vidim kakav je da ga ne bih oštetio - objasnio nam je ponosno vlasnik, koji je rekao da je iz Banjaluke.

Na pitanje odakle mu taj mač, rekao je da ga je pronašao i da to nije za razgovor putem telefona, ali da ako smo zainteresovani možemo dođi i pogledati ga.

Vlasnik mača je kazao da ne može da se "pogodi" i da snizi cijenu jer se, kako je rekao, šljemovi iz tog vijeka prodaju po dvije-tri hiljade evra, a kamoli ovakav mač.

Isti vlasnik nam se javio i na oglas u kojem se prodaje i Biblija štampana 1884. godine u Danskoj na danskom jeziku.

- Biblija je 2.000 maraka. Listovi jesu malo "van konteksta", odvojeni od korica, ali može se listati i čitati - kazao je vlasnik i dodao da se za njenu cijenu možemo i dogovoriti, baš zbog tih listova koji su se odvojili od korica. U oglasima smo pronašli i pilotske oznake Kraljevine Jugoslavije koje su 80 maraka, kao i značke iz Njemačke izdate 1942. godine koje koštaju od pet do 400 maraka.

A da se u oglasima može kupiti sve i svašta potvrdio nam je i jedan stanovnik Laktaša, koji prodaje nove autorske pjesme narodne muzike, odmah spremne, kako je istakao, za snimanje.

- Nemojte misliti da su to numere što pjevaju Žare i Goci, Indira ili Ćana… Ma neee, to je fina muzika. Hitovi! Jer ja sam čovjek koji čitav život sluša Arsena Dedića, Mišu Kovača i ostale kvalitetne pjevače - kazao je autor pjesama.

Na pitanje koliko bi koštala jedna pjesma za narodnu pjevačicu, autor nam je rekao da sve zavisi šta tražimo.

- Imam jednu pjesmu o Banjaluci. Pravi hit, sto posto. Ona košta 500 maraka, dok sam nedavno i završio jednu vranjansku, ali nju zaista ne mogu dati ispod 1.000 maraka - rekao nam je ovaj autor i dodao da ipak moramo doći i poslušati o kakvoj pjesmi je riječ, te da nam ne može dati par stihova da čujemo, kako mu ne bismo ukrali autorska prava.

Biti oprezan

U Pokretu potrošača RS rekli su nam da su ljudi zbog teške ekonomske situacije primorani da prodaju sve i svašta kako bi zaradili.

- Ipak, kada se nešto kupuje putem oglasa, treba biti oprezan, jer se može desiti da kupci budu meta prevara - kažu u Pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana