“Glasove” priče čitaće i Rumuni

Danijela Bajić
Foto: K. Šaponja

BANjALUKA - O raznim događajima iz Republike Srpske uskoro će imati priliku da čitaju i državljani Rumunije, dok će istovremeno domaćem stanovništvu biti plasirane vijesti iz kulture, sporta, ekonomije i privrede ove zemlje.

Plod je ovo saradnje dvije medijske kuće, odnosno dnevnih novina “Glas Srpske” i rumunskog časopisa “Ziarul Ploješti”, u kojem će svi događaji, koji su od velikog interesa za Republiku Srpsku biti objavljeni.

Cilj ove saradnje je da rumunski narod bude informisan o realnom stanju u Srpskoj, da se upozna sa aktuelnostima i mogućnostima, ali i da se na ovaj način približe ova dva naroda.

Privrednik Marijus Marinesku, počasni konzul BiH u Rumuniji i vlasnik dva časopisa, kaže za “Glas Srpske” da ga za novinarski život vezuje mnogo stvari.

- Jedan od mojih časopisa je “Ziarul Ploješti” i on je u štampanoj formi, izlazi jednom sedmično. Drugi časopis je “Zepele”, koji izlazi svakodnevno, onlajn. U opisu mog radnog mjesta, kao počasnog konzula, je to da promovišem interese BiH, naročito Republike Srpske, što uključuje i saradnju sa “Glasom Srpske” - kazao je Marinesku.

Dodao je da će na ovaj način čitaoci “Glasa Srpske” imati priliku da otkrivaju Rumuniju.

- Na primjer prošle godine smo potpisali sporazum između Olimpijskog centra Jahorina i rumunskog skijališta “Sinaija”. Ovim sporazumom dogovorili smo se da svim vlasnicima sezonskih karata one budu validne i u Rumuniji i na Jahorini - rekao je Marinesku.

Citirao je velikog rumunskog istoričara Nikolaja Jorgea, koji je rekao da “Rumunija ima dva prijatelja - prvi su Srbi, a drugi je Crno more.”

- Ta rečenica govori sve o odnosima naša dva naroda, kako mi vidimo naše odnose sa Srbima, bez obzira na trenutnu situaciju i momenat koji je težak i ubijeđen sam da će Srbi proći ovu krizu. Sve što nije normalno ne pije dugo vodu. Normalnost je ono što vodi ka miru, razumijevanju i bratimljenju - kazao je Marinesku i dodao da su njegovi novinari već sad spremni da pošalju materijal i prve vijesti koje će objaviti najstariji dnevni list u BiH.

Generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović zahvalio je rumunskoj delegaciji na ukazanoj prilici da najvažnije informacije Srpske stignu do čitalaca u njihovoj zemlji.

- Radujemo se saradnji i spremni smo. Mnogo mi je drago što će “Glas Srpske” biti čitan i u Rumuniji. Gdje god imamo prijatelje tu imamo mogućnost da istina dođe do njih. Rumunija u velikoj ekonomskoj ekspanziji i njihova iskustva će nam sigurno koristiti - kazao je Dmitrašinović.

Bratimljenje

Ambasador BiH u Rumuniji Milorad Živković kazao je da će ovu trodnevnu posjetu sa počasnim konzulom iskoristiti da obave što više razgovora, između ostalog, sa članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predstavnicima institucija Republike Srpske, kako u Istočnom Sarajevu tako i u Banjaluci.

- Razgovaraćemo i sa predstavnicima Privredne komorom RS. Takođe pokušaćemo da napravimo i bratimljenje dvije opštine, kao i da ovu saradnju koja je široka, ali do sada nedovoljno iskorišćena, proširimo. Tako da smatram da će ova trodnevna posjeta biti uspješna i da će se nastaviti i u idućem periodu - rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana