“Гласове” приче читаће и Румуни

Данијела Бајић
Foto: К. Шапоња

БАЊАЛУКА - О разним догађајима из Републике Српске ускоро ће имати прилику да читају и држављани Румуније, док ће истовремено домаћем становништву бити пласиране вијести из културе, спорта, економије и привреде ове земље.

Плод је ово сарадње двије медијске куће, односно дневних новина “Глас Српске” и румунског часописа “Зиарул Плојешти”, у којем ће сви догађаји, који су од великог интереса за Републику Српску бити објављени.

Циљ ове сарадње је да румунски народ буде информисан о реалном стању у Српској, да се упозна са актуелностима и могућностима, али и да се на овај начин приближе ова два народа.

Привредник Маријус Маринеску, почасни конзул БиХ у Румунији и власник два часописа, каже за “Глас Српске” да га за новинарски живот везује много ствари.

- Један од мојих часописа је “Зиарул Плојешти” и он је у штампаној форми, излази једном седмично. Други часопис је “Зепеле”, који излази свакодневно, онлајн. У опису мог радног мјеста, као почасног конзула, је то да промовишем интересе БиХ, нарочито Републике Српске, што укључује и сарадњу са “Гласом Српске” - казао је Маринеску.

Додао је да ће на овај начин читаоци “Гласа Српске” имати прилику да откривају Румунију.

- На примјер прошле године смо потписали споразум између Олимпијског центра Јахорина и румунског скијалишта “Синаија”. Овим споразумом договорили смо се да свим власницима сезонских карата оне буду валидне и у Румунији и на Јахорини - рекао је Маринеску.

Цитирао је великог румунског историчара Николаја Јоргеа, који је рекао да “Румунија има два пријатеља - први су Срби, а други је Црно море.”

- Та реченица говори све о односима наша два народа, како ми видимо наше односе са Србима, без обзира на тренутну ситуацију и моменат који је тежак и убијеђен сам да ће Срби проћи ову кризу. Све што није нормално не пије дуго воду. Нормалност је оно што води ка миру, разумијевању и братимљењу - казао је Маринеску и додао да су његови новинари већ сад спремни да пошаљу материјал и прве вијести које ће објавити најстарији дневни лист у БиХ.

Генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић захвалио је румунској делегацији на указаној прилици да најважније информације Српске стигну до читалаца у њиховој земљи.

- Радујемо се сарадњи и спремни смо. Много ми је драго што ће “Глас Српске” бити читан и у Румунији. Гдје год имамо пријатеље ту имамо могућност да истина дође до њих. Румунија у великој економској експанзији и њихова искуства ће нам сигурно користити - казао је Дмитрашиновић.

Братимљење

Амбасадор БиХ у Румунији Милорад Живковић казао је да ће ову тродневну посјету са почасним конзулом искористити да обаве што више разговора, између осталог, са чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и представницима институција Републике Српске, како у Источном Сарајеву тако и у Бањалуци.

- Разговараћемо и са представницима Привредне комором РС. Такође покушаћемо да направимо и братимљење двије општине, као и да ову сарадњу која је широка, али до сада недовољно искоришћена, проширимо. Тако да сматрам да ће ова тродневна посјета бити успјешна и да ће се наставити и у идућем периоду - рекао је Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана