Посао за 30 Фочака

Радмила Ђевић
Посао за 30 Фочака

Фоча - Модеран погон за прераду дрвета “Д Продановић” д.о.о, који је омогућио запослење за 30 радника, отворен је у петак у фочанској Индустријској зони Брод на Дрини.

Примарна прерада буковог техничког дрвета од којег настају дрвни елементи, даска и друге сировине, који се користе за производњу намјештаја и бројне друге намјене, основна је дјелатност модернизованог погона, а роба ће сигуран пласман налазити на тржишту земаља ЕУ.

Власник погона Драган Продановић из Фоче, који се и раније бавио прерадом дрвета, новим улагањима и набавком модерних машина уозбиљио је дјелатност и подигао капацитет производње. Набавка савремене механизације умногоме ће убрзати технолошки процес производње.

- Ријеч је о новој бренти која има капацитет више од 40 кубика дневно, а ту је и остала пратећа опрема која убрзава производњу. Израђујемо даску, елементе, хипере који се даље користе најчешће у производњи намјештаја - објаснио је шеф производње Младен Ђуровић. Модерне машине олакшаће и физички посао радницима.

- Доста лакше се ради на машинама и бржа је производња, а услови рада су добри - каже радник Иван Фундуп.

Продановић каже да без улагања у технологију нема озбиљног бављења прерадом дрвета. Најављује и нова улагања и проширење производње, а самим тим и повећање броја запослених.

- Сигуран извоз нам је обезбијеђен у Аустрију и Италију, а нама је потребан само сигуран сортимент, дакле, загарантована сировина - рекао је Продановић.

Помоћ и подршку инвеститору најавила је и општина Фоча као и локално предузеће ШГ “Маглић”. Из локалне управе подсјећају да је Влада РС обезбиједила 300.000 КМ за електрификацију Индустријске зоне Брод на Дрини, чиме ће коначно сви привредни субјекти имати уредно, стално снабдијевање електричном енергијом, што је било основна кочница њиховим развојним плановима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана