Posao za 30 Fočaka

Radmila Đević
Posao za 30 Fočaka

Foča - Moderan pogon za preradu drveta “D Prodanović” d.o.o, koji je omogućio zaposlenje za 30 radnika, otvoren je u petak u fočanskoj Industrijskoj zoni Brod na Drini.

Primarna prerada bukovog tehničkog drveta od kojeg nastaju drvni elementi, daska i druge sirovine, koji se koriste za proizvodnju namještaja i brojne druge namjene, osnovna je djelatnost modernizovanog pogona, a roba će siguran plasman nalaziti na tržištu zemalja EU.

Vlasnik pogona Dragan Prodanović iz Foče, koji se i ranije bavio preradom drveta, novim ulaganjima i nabavkom modernih mašina uozbiljio je djelatnost i podigao kapacitet proizvodnje. Nabavka savremene mehanizacije umnogome će ubrzati tehnološki proces proizvodnje.

- Riječ je o novoj brenti koja ima kapacitet više od 40 kubika dnevno, a tu je i ostala prateća oprema koja ubrzava proizvodnju. Izrađujemo dasku, elemente, hipere koji se dalje koriste najčešće u proizvodnji namještaja - objasnio je šef proizvodnje Mladen Đurović. Moderne mašine olakšaće i fizički posao radnicima.

- Dosta lakše se radi na mašinama i brža je proizvodnja, a uslovi rada su dobri - kaže radnik Ivan Fundup.

Prodanović kaže da bez ulaganja u tehnologiju nema ozbiljnog bavljenja preradom drveta. Najavljuje i nova ulaganja i proširenje proizvodnje, a samim tim i povećanje broja zaposlenih.

- Siguran izvoz nam je obezbijeđen u Austriju i Italiju, a nama je potreban samo siguran sortiment, dakle, zagarantovana sirovina - rekao je Prodanović.

Pomoć i podršku investitoru najavila je i opština Foča kao i lokalno preduzeće ŠG “Maglić”. Iz lokalne uprave podsjećaju da je Vlada RS obezbijedila 300.000 KM za elektrifikaciju Industrijske zone Brod na Drini, čime će konačno svi privredni subjekti imati uredno, stalno snabdijevanje električnom energijom, što je bilo osnovna kočnica njihovim razvojnim planovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana