Плате камен спотицања и у новом љету

Ведрана Кулага
Плате камен спотицања и у новом љету

Бањалука - Година на измаку била је тешка за Републику Српску, а упркос чињеници да су радничке плате повећане и да су послодавцима дате олакшице, многе коцкице, како поручују њихови представници, још нису дошле на своја мјеста те ће се о њима копља ломити и у 2019.

Једна од ријетких ствари о којима су сагласни социјални партнери, односно представници Савеза синдиката и Удружења послодаваца је да у наредној треба доста тога урадити да би се ситуација поправила, али им се мишљења разилазе у начинима како до тога доћи. И синдикат и пословна заједница истичу да је већ испуњена већина мјера и циљева из меморандума које су раније потписали са Владом РС, али да има још доста да се ради.

Из Савеза синдиката Републике Српске поручују да ће остати истрајни у захтјевима да се дође до општег колективног уговора, измијењеног закона о раду и подизању радничког минимална. Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић за “Глас Српске” каже да неће одустати од својих ставова за које тврди да су у интересу радника.

- Успјели смо да два пута повећамо најнижу плату у РС, што још није довољно јер плате морају расти. Борба за колективне уговоре остаје јер желимо да умањимо утицај сиве економије, односно запошљавања на црно, а потписивање тих уговора је пут ка томе - рекла је Мишићева, уз опаску да послодавци углавном ни под коју цијену не желе да буду потписани  на колективни уговори. 

- Подржавамо олакшице које су добили послодавци у посљедње вријеме, али и они морају знати да је једини разлог због којег одлазе радници су плате и услови рада. Мораћемо много да радимо у години која долази - закључила је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић сматра да ће и година која долази бити прилично изазовна.

- Привреда је у великим проблемима, ситуација је тешка, али ваља се са тим борити - рекао је Шкребић који је додао да ће бити настављени разговори о најнижој плати, али и истакао да се зна како се она израчунава.

- Знам да је тешко онима који примају најнижу плату, али нама је већи проблем та просјечна плата и како доброг радника платити боље. Када то достигнемо, то ће подизати најнижу плату. Недостаје нам добрих мајстора - рекао је Шкребић који не дијели мишљење да ће дизање плата зауставити одлив радне снаге јер за то треба промијенити опште стање у земљи.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић казао је, сумирајући резултате, да Српска биљежи позитивне трендове привредног раста што је добро, али није још довољно. Пред привредом Српске је, како је казао, озбиљан изазов спречавање одлива радне снаге, гдје је неопходно дугорочно стварање услова како би се одлазак радника смањио.

Реформе

Борко Ђурић је нагласио да усвојени Програм економских реформи РС за наредне три године готово у потпуности одражава њихове ставове и захтјеве у погледу потреба, али да је спорно у којем степену и којом динамиком ће то бити реализовано у години која долази. Нагласио је да се први позитивни ефекти у привредним кретањима очекују тек у другој половини 2019. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана