Plate kamen spoticanja i u novom ljetu

Vedrana Kulaga
Plate kamen spoticanja i u novom ljetu

Banjaluka - Godina na izmaku bila je teška za Republiku Srpsku, a uprkos činjenici da su radničke plate povećane i da su poslodavcima date olakšice, mnoge kockice, kako poručuju njihovi predstavnici, još nisu došle na svoja mjesta te će se o njima koplja lomiti i u 2019.

Jedna od rijetkih stvari o kojima su saglasni socijalni partneri, odnosno predstavnici Saveza sindikata i Udruženja poslodavaca je da u narednoj treba dosta toga uraditi da bi se situacija popravila, ali im se mišljenja razilaze u načinima kako do toga doći. I sindikat i poslovna zajednica ističu da je već ispunjena većina mjera i ciljeva iz memoranduma koje su ranije potpisali sa Vladom RS, ali da ima još dosta da se radi.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske poručuju da će ostati istrajni u zahtjevima da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora, izmijenjenog zakona o radu i podizanju radničkog minimalna. Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić za “Glas Srpske” kaže da neće odustati od svojih stavova za koje tvrdi da su u interesu radnika.

- Uspjeli smo da dva puta povećamo najnižu platu u RS, što još nije dovoljno jer plate moraju rasti. Borba za kolektivne ugovore ostaje jer želimo da umanjimo uticaj sive ekonomije, odnosno zapošljavanja na crno, a potpisivanje tih ugovora je put ka tome - rekla je Mišićeva, uz opasku da poslodavci uglavnom ni pod koju cijenu ne žele da budu potpisani  na kolektivni ugovori. 

- Podržavamo olakšice koje su dobili poslodavci u posljednje vrijeme, ali i oni moraju znati da je jedini razlog zbog kojeg odlaze radnici su plate i uslovi rada. Moraćemo mnogo da radimo u godini koja dolazi - zaključila je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić smatra da će i godina koja dolazi biti prilično izazovna.

- Privreda je u velikim problemima, situacija je teška, ali valja se sa tim boriti - rekao je Škrebić koji je dodao da će biti nastavljeni razgovori o najnižoj plati, ali i istakao da se zna kako se ona izračunava.

- Znam da je teško onima koji primaju najnižu platu, ali nama je veći problem ta prosječna plata i kako dobrog radnika platiti bolje. Kada to dostignemo, to će podizati najnižu platu. Nedostaje nam dobrih majstora - rekao je Škrebić koji ne dijeli mišljenje da će dizanje plata zaustaviti odliv radne snage jer za to treba promijeniti opšte stanje u zemlji.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kazao je, sumirajući rezultate, da Srpska bilježi pozitivne trendove privrednog rasta što je dobro, ali nije još dovoljno. Pred privredom Srpske je, kako je kazao, ozbiljan izazov sprečavanje odliva radne snage, gdje je neophodno dugoročno stvaranje uslova kako bi se odlazak radnika smanjio.

Reforme

Borko Đurić je naglasio da usvojeni Program ekonomskih reformi RS za naredne tri godine gotovo u potpunosti odražava njihove stavove i zahtjeve u pogledu potreba, ali da je sporno u kojem stepenu i kojom dinamikom će to biti realizovano u godini koja dolazi. Naglasio je da se prvi pozitivni efekti u privrednim kretanjima očekuju tek u drugoj polovini 2019. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana