Папа Међугорје повјерио Хосеру

nezavisne.com
Папа Међугорје повјерио Хосеру

Ватикан, Међугорје - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо именовао је надбискупа Хенрика Хосера, пензионисаног бискупа из Пољске, за апостолског визитатора с посебном улогом за жупу Међугорје, и то на неодређено вријеме.

Како се наводи у саопштењу, ради се о искључиво пасторалној служби, која се наставља на мисију посебног изасланика Свете столице за жупу Међугорје, а која је била повјерена монсињору Хосеру 11. фебруара прошле године и коју је он довршио прије неколико мјесеци

“Сврха слања апостолског визитатора је обезбиједити чврсту и трајну пратњу жупне заједнице у Међугорју те вјерника који тамо долазе на ходочашће, чије потребе изискују посебну пажњу”, саопштено је из Ватикана.

Подсјећамо, надбискуп Хосер је раније рекао да је у Међугорју добио позитивне повратне информације о свему што се ту догађа - пасторалу, вјерницима, посјетама, молитвама...

“У Међугорју се поново налази свјетло. Будите носиоци тог свјетла, потребне су нам те тачке свјетлости у свијету који упада у таму”, рекао је на првој конференцији за медије пољски надбискуп, који је у Међугорју боравио као посебан папин изасланик.

Објаснио је и како је специфичност Међугорја број указања.

“У питању је чак 47.000 указања”, појаснио је Хосер.

У августу прошле године је потом за пољску Католичку информативну агенцију рекао да би указања у Међугорју требало да буду призната.

Хосер је у медијским иступима тврдио да би призната могла бити прва указања Госпе у Међугорју, која су се догодила у прољеће 1981. године.

По тврдњама тада шесторо дјеце, Госпа се указала први пут 24. јуна 1981. године.

“Немогуће да би шесторо видилаца лагало 36 година. То што говоре је смислено. Нема међу њима људи који имају некаквих психичких проблема”, рекао је Хосер.

У децембру је рекао да бискупије и остале институције могу службено организовати ходочашће у Међугорје.

“То више није проблем. Побожност Међугорја је дозвољена. Није забрањена и не треба се обављати у тајности”, рекао је он.

Међутим, дан након објаве тог интервјуа из Ватикана је објављено да је бискуп Хосер пензионисан.

“Тачно је што сам рекао, иако је можда мало претјерано у тону. Али, тачно је да се у Међугорје могу организовати службена ходочашћа без икаквих проблема, под условом да су духовне природе и да се не односе на Госпина указања видиоцима”, објаснио је Хосер своје раније изјаве.

У Међугорје сваке године долазе милиони ходочасника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана