Papa Međugorje povjerio Hoseru

nezavisne.com
Papa Međugorje povjerio Hoseru

Vatikan, Međugorje - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henrika Hosera, penzionisanog biskupa iz Poljske, za apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje, i to na neodređeno vrijeme.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o isključivo pastoralnoj službi, koja se nastavlja na misiju posebnog izaslanika Svete stolice za župu Međugorje, a koja je bila povjerena monsinjoru Hoseru 11. februara prošle godine i koju je on dovršio prije nekoliko mjeseci

“Svrha slanja apostolskog vizitatora je obezbijediti čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji tamo dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju posebnu pažnju”, saopšteno je iz Vatikana.

Podsjećamo, nadbiskup Hoser je ranije rekao da je u Međugorju dobio pozitivne povratne informacije o svemu što se tu događa - pastoralu, vjernicima, posjetama, molitvama...

“U Međugorju se ponovo nalazi svjetlo. Budite nosioci tog svjetla, potrebne su nam te tačke svjetlosti u svijetu koji upada u tamu”, rekao je na prvoj konferenciji za medije poljski nadbiskup, koji je u Međugorju boravio kao poseban papin izaslanik.

Objasnio je i kako je specifičnost Međugorja broj ukazanja.

“U pitanju je čak 47.000 ukazanja”, pojasnio je Hoser.

U avgustu prošle godine je potom za poljsku Katoličku informativnu agenciju rekao da bi ukazanja u Međugorju trebalo da budu priznata.

Hoser je u medijskim istupima tvrdio da bi priznata mogla biti prva ukazanja Gospe u Međugorju, koja su se dogodila u proljeće 1981. godine.

Po tvrdnjama tada šestoro djece, Gospa se ukazala prvi put 24. juna 1981. godine.

“Nemoguće da bi šestoro vidilaca lagalo 36 godina. To što govore je smisleno. Nema među njima ljudi koji imaju nekakvih psihičkih problema”, rekao je Hoser.

U decembru je rekao da biskupije i ostale institucije mogu službeno organizovati hodočašće u Međugorje.

“To više nije problem. Pobožnost Međugorja je dozvoljena. Nije zabranjena i ne treba se obavljati u tajnosti”, rekao je on.

Međutim, dan nakon objave tog intervjua iz Vatikana je objavljeno da je biskup Hoser penzionisan.

“Tačno je što sam rekao, iako je možda malo pretjerano u tonu. Ali, tačno je da se u Međugorje mogu organizovati službena hodočašća bez ikakvih problema, pod uslovom da su duhovne prirode i da se ne odnose na Gospina ukazanja vidiocima”, objasnio je Hoser svoje ranije izjave.

U Međugorje svake godine dolaze milioni hodočasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana