Одликаши похрлили у Медицинску школу

nezavisne.com
Одликаши похрлили у Медицинску школу

Бањалука - Упис ученика у средње четворогодишње школе у Републици Српској почео је у понедјељак а највеће интересовање будућих средњошколаца у Бањалуци, барем према броју предатих докумената, било је за Медицинску школу, у коју је већ првог дана уписа документе предало 270 ученика, а мјеста има само за њих 224.

Да велико интересовање влада за бијеле мантиле, доказ је то да су мјеста за медицинске техничаре попуњена још прије подне.

Владимир Јагодић, директор ове школе, каже да, судећи према броју пријављених, засад имају скоро 50 ученика више од планираног броја.

“Још данас очекујемо неколико ученика да се пријаве, јер у понедјељак и уторак документа предају ученици који имају 60 и више бодова”, објаснио је Јагодић за “Независне”.

Будући ученици кажу да се за Медицинску школу одлучују јер желе помагати људима када заврше школовање.

Једна од оних која се одлучила да документе преда у Медицинску школу је Уна Селена Лукач, која је основну школу завршила као одличан ученик.

“Одлучила сам се за смјер медицински техничар, јер планирам студирати медицину. Жеља ми да помажем људима”, рекла је Лукачева и нагласила да након школовања планира остати у РС.

Селена Берић казала је да се одлучила за општи смјер Гимназије у Бањалуци, јер сматра да та школа пружа најбоље знање за даље школовање, односно факултет.

Вита Малешевић, директорица Гимназије, рекла је за “Независне” да ова образовна установа ове године планира уписати 286 ђака у 11 одјељења, а одмах први дан уписа запримили су пријаве 260 ученика.

“Интересовање за Гимназију генерално је велико, јер смо ми школа с ауторитетом, традицијом и великим угледом. Сигурно је да ћемо до краја уписних рокова попунити учионице”, рекла је Малешевићева.

Невена Јокић каже да је одлучила предати документе у Електротехничку школу “Никола Тесла” у Бањалуци највише због математике, које има много.

“Вољела бих се уписати на смјер техничар рачунарства, а жеља ми је да након средње школе наставим школовање, односно да се упишем на факултет, а ова школа је одлична подлога то”, истакла је Јокићева.

У Министарству просвјете и културе РС саопштили су јуче да је конкурсом планирано да у први разред у школској 2019/2020. години буде уписано 10.550 ученика, а ученици ће бити уписивани у два уписна рока – од јуче до 21. јуна и од 1. до 12. јула.

“Пријем докумената за упис у средње четворогодишње школе у јунском року траје од понедјељак до уторка за ученике који имају 60 и више бодова, а резултати ће бити објављени у четвртак, 13. јуна, на огласној табли школе. Ученици који имају мање од 60 бодова документе за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе могу да предају од 17. до 19. јуна, а резултати уписа биће објављени 21. јуна на огласној табли школе”, објаснили су у ресорном министарству.

Додали су да у јулском уписном року пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 1. и трајаће до 3. јула, а резултати ће бити објављени 5. јула на огласној табли школе.

У ресорном министарству нагласили су да право уписа у први разред имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа, а лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју до навршене 21 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана