Odlikaši pohrlili u Medicinsku školu

nezavisne.com
Odlikaši pohrlili u Medicinsku školu

Banjaluka - Upis učenika u srednje četvorogodišnje škole u Republici Srpskoj počeo je u ponedjeljak a najveće interesovanje budućih srednjoškolaca u Banjaluci, barem prema broju predatih dokumenata, bilo je za Medicinsku školu, u koju je već prvog dana upisa dokumente predalo 270 učenika, a mjesta ima samo za njih 224.

Da veliko interesovanje vlada za bijele mantile, dokaz je to da su mjesta za medicinske tehničare popunjena još prije podne.

Vladimir Jagodić, direktor ove škole, kaže da, sudeći prema broju prijavljenih, zasad imaju skoro 50 učenika više od planiranog broja.

“Još danas očekujemo nekoliko učenika da se prijave, jer u ponedjeljak i utorak dokumenta predaju učenici koji imaju 60 i više bodova”, objasnio je Jagodić za “Nezavisne”.

Budući učenici kažu da se za Medicinsku školu odlučuju jer žele pomagati ljudima kada završe školovanje.

Jedna od onih koja se odlučila da dokumente preda u Medicinsku školu je Una Selena Lukač, koja je osnovnu školu završila kao odličan učenik.

“Odlučila sam se za smjer medicinski tehničar, jer planiram studirati medicinu. Želja mi da pomažem ljudima”, rekla je Lukačeva i naglasila da nakon školovanja planira ostati u RS.

Selena Berić kazala je da se odlučila za opšti smjer Gimnazije u Banjaluci, jer smatra da ta škola pruža najbolje znanje za dalje školovanje, odnosno fakultet.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, rekla je za “Nezavisne” da ova obrazovna ustanova ove godine planira upisati 286 đaka u 11 odjeljenja, a odmah prvi dan upisa zaprimili su prijave 260 učenika.

“Interesovanje za Gimnaziju generalno je veliko, jer smo mi škola s autoritetom, tradicijom i velikim ugledom. Sigurno je da ćemo do kraja upisnih rokova popuniti učionice”, rekla je Maleševićeva.

Nevena Jokić kaže da je odlučila predati dokumente u Elektrotehničku školu “Nikola Tesla” u Banjaluci najviše zbog matematike, koje ima mnogo.

“Voljela bih se upisati na smjer tehničar računarstva, a želja mi je da nakon srednje škole nastavim školovanje, odnosno da se upišem na fakultet, a ova škola je odlična podloga to”, istakla je Jokićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS saopštili su juče da je konkursom planirano da u prvi razred u školskoj 2019/2020. godini bude upisano 10.550 učenika, a učenici će biti upisivani u dva upisna roka – od juče do 21. juna i od 1. do 12. jula.

“Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole u junskom roku traje od ponedjeljak do utorka za učenike koji imaju 60 i više bodova, a rezultati će biti objavljeni u četvrtak, 13. juna, na oglasnoj tabli škole. Učenici koji imaju manje od 60 bodova dokumente za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole mogu da predaju od 17. do 19. juna, a rezultati upisa biće objavljeni 21. juna na oglasnoj tabli škole”, objasnili su u resornom ministarstvu.

Dodali su da u julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 1. i trajaće do 3. jula, a rezultati će biti objavljeni 5. jula na oglasnoj tabli škole.

U resornom ministarstvu naglasili su da pravo upisa u prvi razred imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, a lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju do navršene 21 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana