Медицинари из Словеније посјетили УКЦ РС: Размјеном искустава до унапређења здравства

Срна
Медицинари из Словеније посјетили УКЦ РС: Размјеном искустава до унапређења здравства

Бањалука - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске посјетило је 50 медицинских сестара и техничара из Мурске Соботе у Словенији ради размјене искустава, да би био унапријеђен здравствени систем Српске, рекао је у петак генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Он је нагласио да је ријеч о стручној посјети, у организацији Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара Помурја.

- Приликом посјете медицинске сестре и техничари упознаће се о начину функционисања највеће здравствене установе, веома сложеној организацији, као и улози и значају медицинске сестре у нашој установи и у здравственом систему РС - изјавио је Ђајић и додао да сестринство има централну улогу у препознавању вишеструких изазова у здравству.

Замјеник помоћника директора за здравствену његу у УКЦ-у РС Далиборка Кузмановић рекла је да у УКЦ-у ради 1.300 медицинских сестара.

- Нисмо задовољни платама, али видимо да нису ни наше колеге из Словеније, због чега одлазе у Аустрију - навела је Кузмановићева.

Предсједница Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара Помурја Драгица Јошар рекла је да се и синдикати у Словенији боре за повећање плата здравствених радника, јер сматрају да су потцијењени, слабо плаћени и имају превише посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана