Medicinari iz Slovenije posjetili UKC RS: Razmjenom iskustava do unapređenja zdravstva

Srna
Medicinari iz Slovenije posjetili UKC RS: Razmjenom iskustava do unapređenja zdravstva

Banjaluka - Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske posjetilo je 50 medicinskih sestara i tehničara iz Murske Sobote u Sloveniji radi razmjene iskustava, da bi bio unaprijeđen zdravstveni sistem Srpske, rekao je u petak generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

On je naglasio da je riječ o stručnoj posjeti, u organizaciji Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja.

- Prilikom posjete medicinske sestre i tehničari upoznaće se o načinu funkcionisanja najveće zdravstvene ustanove, veoma složenoj organizaciji, kao i ulozi i značaju medicinske sestre u našoj ustanovi i u zdravstvenom sistemu RS - izjavio je Đajić i dodao da sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu.

Zamjenik pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu u UKC-u RS Daliborka Kuzmanović rekla je da u UKC-u radi 1.300 medicinskih sestara.

- Nismo zadovoljni platama, ali vidimo da nisu ni naše kolege iz Slovenije, zbog čega odlaze u Austriju - navela je Kuzmanovićeva.

Predsjednica Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja Dragica Jošar rekla je da se i sindikati u Sloveniji bore za povećanje plata zdravstvenih radnika, jer smatraju da su potcijenjeni, slabo plaćeni i imaju previše posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana