Градња “Бук Бијеле” почеће на јесен

Радмила Ђевић
Градња “Бук Бијеле” почеће на јесен

Фоча - Скупштина општине Фоча јуче је једногласно подржала будућу градњу три хидроелектране на ријеци Дрини, од којих би прва “Бук Бијела” требало да почне да се гради на јесен ове године.

Директор Електропривреде РС Лука Петровић је на сједници фочанског парламента представио информацију о пројекту “Горња Дрина”, истичући да ће он Фочи, али и цијелој РС донијети економски препород и бројне бенефите.

- Три хидроцентрале биће инсталисане снаге више од 180 мегавата и инвестиционе вриједности око 425 милиона евра, што је у просјеку око 2,35 милиона евра по мегавату инсталисане снаге и то су најповољнији пројекти у хидроенергетици и обновљивим изворима у Европи - рекао је Петровић.

Први човјек Електропривреде Српске додао је да су у току правне процедуре око уједињавања “Фоче”, “Паунаца” и “Бук Бијеле” у једно предузеће које ће се звати “Горња Дрина” са три објекта и чије ће сједиште бити у Фочи.

- За “Бук Бијелу” имамо већ спремну документацију и експропријацију, а за остале двије ће се тек радити у наредних годину и по - додао је Петровић.

Нагласио је да је “Електропривреда Србије” исказала интерес за учешће у овим пројектима у односу 51:49 у њену корист, те да је у току правна процедура која би с током љета требало да буде приведена крају.

- Тако да би већ на јесен могла да почне изградња “Бук Бијеле” и сигурно је да треба уважити и захтјеве мејштана који очекују бенефите, не само у запослењу и ангажманима радне снаге током и након изградње, већ и о приступним саобраћајницама и спасавању рибљег фонда. Такође, потребно је  са грађанима, гдје ће бити плавно подручје у Фочи и Паунцима, уредити односе тако да нико не буде оштећен - нагласио је Петровић.

У самом буџету Фоче, према Петровићевим ријечима, директно ће бити уплив од хидроелектрана, као коришћења водног потенцијала и то од 2,4 до 3,2 милиона КМ годишње што ће бити значајна свота новца за инвестиције

- Такође, биће запослено од 300 до 500 радника различитих профила - истакао је Петровић.

Начелник Фоче истакао је да изградња хидроелектрана на Дрини представља нови развојни циклус општине који ће покренути привреду, омогућити запошљавање и живот учинити квалитетнијим.

Пут Фоча-Тјентиште

Лука Петровић Фочаке је упознао и о плановима за градњу модерне саобраћајнице од Фоче до Тјентишта, која би, умјесто преко превоја Пријеђел, куда сада иде, водила долином ријеке Сутјеске - старом трасом некадашње пруге. Нови пут, појаснио је Петровић, спајаће се мостом преко Дрине са саобраћајницом Фоча - Шћепан Поље за коју су обезбијеђена средства од Европске банке у износу од 78 милиона евра.

-  Тренутно се трага за 20 одсто донација или учешћа да би била покренута тендерска процедура - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана