Gradnja “Buk Bijele” počeće na jesen

Radmila Đević
Gradnja “Buk Bijele” počeće na jesen

Foča - Skupština opštine Foča juče je jednoglasno podržala buduću gradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini, od kojih bi prva “Buk Bijela” trebalo da počne da se gradi na jesen ove godine.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je na sjednici fočanskog parlamenta predstavio informaciju o projektu “Gornja Drina”, ističući da će on Foči, ali i cijeloj RS donijeti ekonomski preporod i brojne benefite.

- Tri hidrocentrale biće instalisane snage više od 180 megavata i investicione vrijednosti oko 425 miliona evra, što je u prosjeku oko 2,35 miliona evra po megavatu instalisane snage i to su najpovoljniji projekti u hidroenergetici i obnovljivim izvorima u Evropi - rekao je Petrović.

Prvi čovjek Elektroprivrede Srpske dodao je da su u toku pravne procedure oko ujedinjavanja “Foče”, “Paunaca” i “Buk Bijele” u jedno preduzeće koje će se zvati “Gornja Drina” sa tri objekta i čije će sjedište biti u Foči.

- Za “Buk Bijelu” imamo već spremnu dokumentaciju i eksproprijaciju, a za ostale dvije će se tek raditi u narednih godinu i po - dodao je Petrović.

Naglasio je da je “Elektroprivreda Srbije” iskazala interes za učešće u ovim projektima u odnosu 51:49 u njenu korist, te da je u toku pravna procedura koja bi s tokom ljeta trebalo da bude privedena kraju.

- Tako da bi već na jesen mogla da počne izgradnja “Buk Bijele” i sigurno je da treba uvažiti i zahtjeve mejštana koji očekuju benefite, ne samo u zaposlenju i angažmanima radne snage tokom i nakon izgradnje, već i o pristupnim saobraćajnicama i spasavanju ribljeg fonda. Takođe, potrebno je  sa građanima, gdje će biti plavno područje u Foči i Pauncima, urediti odnose tako da niko ne bude oštećen - naglasio je Petrović.

U samom budžetu Foče, prema Petrovićevim riječima, direktno će biti upliv od hidroelektrana, kao korišćenja vodnog potencijala i to od 2,4 do 3,2 miliona KM godišnje što će biti značajna svota novca za investicije

- Takođe, biće zaposleno od 300 do 500 radnika različitih profila - istakao je Petrović.

Načelnik Foče istakao je da izgradnja hidroelektrana na Drini predstavlja novi razvojni ciklus opštine koji će pokrenuti privredu, omogućiti zapošljavanje i život učiniti kvalitetnijim.

Put Foča-Tjentište

Luka Petrović Fočake je upoznao i o planovima za gradnju moderne saobraćajnice od Foče do Tjentišta, koja bi, umjesto preko prevoja Prijeđel, kuda sada ide, vodila dolinom rijeke Sutjeske - starom trasom nekadašnje pruge. Novi put, pojasnio je Petrović, spajaće se mostom preko Drine sa saobraćajnicom Foča - Šćepan Polje za koju su obezbijeđena sredstva od Evropske banke u iznosu od 78 miliona evra.

-  Trenutno se traga za 20 odsto donacija ili učešća da bi bila pokrenuta tenderska procedura - rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana