Аутомобил има сваки четврти становник у Републици Српској

Данијела Стоканић
Аутомобил има сваки четврти становник у Републици Српској

Бањалука - Сваки четврти становник Републике Српске посједује аутомобил, а број регистрованих возила вртоглаво расте.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, лани је регистровано 391.550 возила, од чега је само 319.035 аутомобила. Највише возила регистровано је у Бањалуци и то 72.603, што је за 33.798 више него у Бијељини. На листи градова са највише возила треће мјесто заузима Приједор са 23.616 регистрованих возила. 

Занимљиво је да је лани број регистрованих возила скочио за чак 39.636 у односу на годину раније. 

- Број регистрованих возила у 2015. години износио је 345.636, док је годину раније регистровано 339.919 возила - рекли су у МУП-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да на основу ових податка на 1.000 становника у РС долази 330 возила, што је много мање у односу на земље из региона.

- Број регистрованих возила у Српској из године у годину вртоглаво расте, јер становници имају све већу потребу за аутомобилима - рекао је Радовић и додао да ће се овај тренд наставити.

Он је истакао да је велики проблем то што је око 30 одсто тих возила у РС старије од 20 година, док је просјечна старост аутомобила 17 година, а све то утиче на безбједност саобраћаја.

- Истраживање које је рађено у Броду приликом техничког прегледа показало је да 49 одсто возила има само АБС систем, док има оних који чак немају ни појасеве - рекао је Радовић. 

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да број регистрованих возила константно расте јер су, између осталог, аутомобили све јефтинији.

- С друге стране, све мање становника штеди новац јер је ситуација таква да уштеђевина не може донијети никакву камату. Због тога се људи радије опредјељују да себи приуште неко задовољство - рекао је Павловић.

Додао је да цијена великог броја регистрованих аутомобила не прелази 8.000 КМ.

- Осим тога, када је у питању број регистрованих возила, још се налазимо испод европског нивоа, гдје све више користе градски превоз како би избјегли гужве и загађење, а и плаћање паркинга, чије су цијене прилично папрене - казао је Павловић.

Према његовим ријечима, сви имају користи од регистрације возила, јер се тим новцем, између осталог, одржава и путна мрежа.

Бањалучанин Миленко Свјетлановић истиче да не би могао замислити дан без четвороточкаша.

- Гориво, регистрација и поправке аутомобила су велики удар на кућни буџет, али без аута не могу отићи на посао, одвести дјецу доктору, тако да немам избора - рекао је Свјеталновић.

Продаја

У Ауто-салону "Браћа Ђукић" кажу да је продаја аутомобила прошле године повећана за десет одсто у односу на 2015. годину.

- Углавном продајемо половне аутомобиле средње класе, који коштају од 10.000 до 50.000 КМ. То су возила стара до пет година, за која дајемо гаранцију. Купци су најчешће заинтересовани за "аудије", "мерцедесе", а у посљедње вријеме добро иду и "ситроени", "пежои" - рекли су у овом салону. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана