Automobil ima svaki četvrti stanovnik u Republici Srpskoj

Danijela Stokanić
Automobil ima svaki četvrti stanovnik u Republici Srpskoj

Banjaluka - Svaki četvrti stanovnik Republike Srpske posjeduje automobil, a broj registrovanih vozila vrtoglavo raste.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, lani je registrovano 391.550 vozila, od čega je samo 319.035 automobila. Najviše vozila registrovano je u Banjaluci i to 72.603, što je za 33.798 više nego u Bijeljini. Na listi gradova sa najviše vozila treće mjesto zauzima Prijedor sa 23.616 registrovanih vozila. 

Zanimljivo je da je lani broj registrovanih vozila skočio za čak 39.636 u odnosu na godinu ranije. 

- Broj registrovanih vozila u 2015. godini iznosio je 345.636, dok je godinu ranije registrovano 339.919 vozila - rekli su u MUP-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da na osnovu ovih podatka na 1.000 stanovnika u RS dolazi 330 vozila, što je mnogo manje u odnosu na zemlje iz regiona.

- Broj registrovanih vozila u Srpskoj iz godine u godinu vrtoglavo raste, jer stanovnici imaju sve veću potrebu za automobilima - rekao je Radović i dodao da će se ovaj trend nastaviti.

On je istakao da je veliki problem to što je oko 30 odsto tih vozila u RS starije od 20 godina, dok je prosječna starost automobila 17 godina, a sve to utiče na bezbjednost saobraćaja.

- Istraživanje koje je rađeno u Brodu prilikom tehničkog pregleda pokazalo je da 49 odsto vozila ima samo ABS sistem, dok ima onih koji čak nemaju ni pojaseve - rekao je Radović. 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da broj registrovanih vozila konstantno raste jer su, između ostalog, automobili sve jeftiniji.

- S druge strane, sve manje stanovnika štedi novac jer je situacija takva da ušteđevina ne može donijeti nikakvu kamatu. Zbog toga se ljudi radije opredjeljuju da sebi priušte neko zadovoljstvo - rekao je Pavlović.

Dodao je da cijena velikog broja registrovanih automobila ne prelazi 8.000 KM.

- Osim toga, kada je u pitanju broj registrovanih vozila, još se nalazimo ispod evropskog nivoa, gdje sve više koriste gradski prevoz kako bi izbjegli gužve i zagađenje, a i plaćanje parkinga, čije su cijene prilično paprene - kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, svi imaju koristi od registracije vozila, jer se tim novcem, između ostalog, održava i putna mreža.

Banjalučanin Milenko Svjetlanović ističe da ne bi mogao zamisliti dan bez četvorotočkaša.

- Gorivo, registracija i popravke automobila su veliki udar na kućni budžet, ali bez auta ne mogu otići na posao, odvesti djecu doktoru, tako da nemam izbora - rekao je Svjetalnović.

Prodaja

U Auto-salonu "Braća Đukić" kažu da je prodaja automobila prošle godine povećana za deset odsto u odnosu na 2015. godinu.

- Uglavnom prodajemo polovne automobile srednje klase, koji koštaju od 10.000 do 50.000 KM. To su vozila stara do pet godina, za koja dajemo garanciju. Kupci su najčešće zainteresovani za "audije", "mercedese", a u posljednje vrijeme dobro idu i "sitroeni", "pežoi" - rekli su u ovom salonu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana