“Арселор Митал” отпушта 300 радника у Приједору

С. Та.
“Арселор Митал” отпушта 300 радника у Приједору

Приједор - “Арселор Митал” саопштио је јуче да је због сталне неизвјесности у вези са дугорочном будућношћу производње жељезне руде у Приједору морао донијети тешку одлуку о смањењу производње те руде са 1,5 милиона на милион тона како би заштитио што већи број запослених у дужем периоду.

- Дубоко жалимо што ће ове суштинске мјере неизбјежно довести до губитка 300 запослених. То је знатан проценат од око 800 запослених у Приједору, али смо били присиљени да донесемо ту тешку одлуку због несигурности постојања будућности рударства у Приједору - наводи се у саопштењу тима за комуникације ове компаније.

Истичу да ће смањењем производње ефективни вијек рудника Омарска бити продужен за период до 10 година, те да би без предузимања ових мјера рудник морао да се затвори 2025. године.

- Слиједом наведеног, “Арселор Митал Зеница”, као једини купац “Арселор Митал Приједора”, смањиће своју потрошњу жељезне руде из Омарске и умјесто тога увозити додатну количину жељезне руде од добављача изван БиХ - наводи се у саопштењу.

Из “Арселор Митала” истичу да се очекује да ће нови план бити у примјени почевши од 1. септембра. Компанија је најавила да ће блиско сарађивати са представницима синдиката и пружити сву могућу помоћ угроженим запосленима.

Компанија “Арселор Митал” пријавила се за учешће у куповини државног капитала у Рудницима жељезне руде “Љубија” путем Бањалучке берзе. Аукција је одржана 31. јануара, али Инвестиционо-развојна банка РС није прихватила документацију коју је доставио “Арселор Митал”.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић недавно је упозорио да има незваничне информације да би “Арселор Митал” у наредном периоду могао донијети одлуке које нису добре за град.

- Основни разлог томе је што нису разријешени односи између Владе РС и компаније “Арселор Митал” и није дошло до активирања реализације аукције за старе руднике жељезне руде у Љубији - рекао је тада Ђаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана