“Arselor Mital” otpušta 300 radnika u Prijedoru

S. Ta.
“Arselor Mital” otpušta 300 radnika u Prijedoru

Prijedor - “Arselor Mital” saopštio je juče da je zbog stalne neizvjesnosti u vezi sa dugoročnom budućnošću proizvodnje željezne rude u Prijedoru morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje te rude sa 1,5 miliona na milion tona kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem periodu.

- Duboko žalimo što će ove suštinske mjere neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih. To je znatan procenat od oko 800 zaposlenih u Prijedoru, ali smo bili prisiljeni da donesemo tu tešku odluku zbog nesigurnosti postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru - navodi se u saopštenju tima za komunikacije ove kompanije.

Ističu da će smanjenjem proizvodnje efektivni vijek rudnika Omarska biti produžen za period do 10 godina, te da bi bez preduzimanja ovih mjera rudnik morao da se zatvori 2025. godine.

- Slijedom navedenog, “Arselor Mital Zenica”, kao jedini kupac “Arselor Mital Prijedora”, smanjiće svoju potrošnju željezne rude iz Omarske i umjesto toga uvoziti dodatnu količinu željezne rude od dobavljača izvan BiH - navodi se u saopštenju.

Iz “Arselor Mitala” ističu da se očekuje da će novi plan biti u primjeni počevši od 1. septembra. Kompanija je najavila da će blisko sarađivati sa predstavnicima sindikata i pružiti svu moguću pomoć ugroženim zaposlenima.

Kompanija “Arselor Mital” prijavila se za učešće u kupovini državnog kapitala u Rudnicima željezne rude “Ljubija” putem Banjalučke berze. Aukcija je održana 31. januara, ali Investiciono-razvojna banka RS nije prihvatila dokumentaciju koju je dostavio “Arselor Mital”.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nedavno je upozorio da ima nezvanične informacije da bi “Arselor Mital” u narednom periodu mogao donijeti odluke koje nisu dobre za grad.

- Osnovni razlog tome je što nisu razriješeni odnosi između Vlade RS i kompanije “Arselor Mital” i nije došlo do aktiviranja realizacije aukcije za stare rudnike željezne rude u Ljubiji - rekao je tada Đaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana