Ново рухо учионица у рогатичкој Основној школи Свети Сава за љепше ђачко доба

Сретен Митровић
Ново рухо учионица у рогатичкој Основној школи Свети Сава за љепше ђачко доба

Рогатица - Услови у Основној школи "Свети Сава" у Рогатици, коју похађа 796 ученика, све су бољи захваљујући донацијама које пристижу са свих страна.

Сложни и амбициозни колектив ове школе, уз подршку вриједних ученика и њихових родитеља, напорно ради, не чекајући искључиво помоћ државе, већ аплицира на бројне пројекте. Откако је примила прве ђаке 1975. године ништа озбиљније није улагано. Обављане су само ситне поправке крова фискултурне сале, а све остало донедавно је било још у првобитном и доста лошем стању.

- Посебан проблем било је прокишњавање крова на дијелу у којем се одвија настава за ниже разреде. Зуб времена оштетио је и столарију кроз коју је вјетар пролазио као кроз стару крошњу - прича директорка школе Снежана Пјевчевић.

Додаје да у ништа бољем стању нису били ни радијатори.

- То су били разлози да интензивно тражимо рјешење за санацију школе. У том циљу, посљедњих година више пута смо се обраћали локалној заједници и ресорном министарству, те аплицирали за средства бројних невладиних и других организација - истакла је Пјевчевићева.

Додаје да су се прво ослањали на скромна властита средства и обраћали министарствима Српске.

- Од Министарства просвјете смо у септембру 2016. године добили 6.000 марака и утрошили их за замјену радијатора у једном спрату "мале школе", како зовемо дио у којем се образују дјеца до петог разреда - казала је Пјевчевићева.

Пријављивали су се и на пројекте Министарства породице, омладине и спорта РС, па су у оквиру програма "Подршка породици" лани добили 3.000 КМ. Овај новац су потрошили на дјелимично опремање кабинета информатике, техничког образовања и физике.

Од Министарства породице, омладине и спорта и ове године су у два наврата добили по 3.000 марака, захваљујући чему су обогатили књижни фонд у школској библиотеци и опремили простор за продужени боравак ђака. Пријављивали су се и  на сваки позив других донатора за које су сазнали.

- Посебно нам је добродошла донација Удружења жена Уједињених нација са сједиштем у Бечу, које је даровало 9.500 евра. Код ове донације подржало нас је и Министарство за просвјету и културу Српске са 3.300 марака за ПДВ, а тим новцем омогућили смо замјену 70 радијатора - казала је она.

Ипак, круна њихових пријављивања на конкурсе донатора биће помоћ коју им је одобрила Влада Јапана путем јапанске амбасаде у БиХ за побољшање образовног окружења. Ријеч је о готово 150.000 марака, уз 24.000 марака, колико је издвојило Министарство просвјете и културе Српске на име ПДВ-а.

- Овај новац, на радост наших ученика и радника, утрошићемо у замјену столарије на централној школи. Наредних дана слиједи припрема за тај захват, односно расписивање тендера за куповину и уградњу столарије. Надамо се да ће то бити учињено током љетног распуста, како бисмо почетак наредне школске године дочекали у подмлађеној школи - казала је Пјевчевићева.

Родитељи

Снежана Пјевчевић са поносом истиче да их је у оквиру пројекта "Парентс" словачка амбасада подржала са 10.000 марака.

- Овај новац још није легао, а према уговору, намијењен је за опремање собе за пријем родитеља и куповину радијатора - казала је Пјевчевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана