Novo ruho učionica u rogatičkoj Osnovnoj školi Sveti Sava za ljepše đačko doba

Sreten Mitrović
Novo ruho učionica u rogatičkoj Osnovnoj školi Sveti Sava za ljepše đačko doba

Rogatica - Uslovi u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Rogatici, koju pohađa 796 učenika, sve su bolji zahvaljujući donacijama koje pristižu sa svih strana.

Složni i ambiciozni kolektiv ove škole, uz podršku vrijednih učenika i njihovih roditelja, naporno radi, ne čekajući isključivo pomoć države, već aplicira na brojne projekte. Otkako je primila prve đake 1975. godine ništa ozbiljnije nije ulagano. Obavljane su samo sitne popravke krova fiskulturne sale, a sve ostalo donedavno je bilo još u prvobitnom i dosta lošem stanju.

- Poseban problem bilo je prokišnjavanje krova na dijelu u kojem se odvija nastava za niže razrede. Zub vremena oštetio je i stolariju kroz koju je vjetar prolazio kao kroz staru krošnju - priča direktorka škole Snežana Pjevčević.

Dodaje da u ništa boljem stanju nisu bili ni radijatori.

- To su bili razlozi da intenzivno tražimo rješenje za sanaciju škole. U tom cilju, posljednjih godina više puta smo se obraćali lokalnoj zajednici i resornom ministarstvu, te aplicirali za sredstva brojnih nevladinih i drugih organizacija - istakla je Pjevčevićeva.

Dodaje da su se prvo oslanjali na skromna vlastita sredstva i obraćali ministarstvima Srpske.

- Od Ministarstva prosvjete smo u septembru 2016. godine dobili 6.000 maraka i utrošili ih za zamjenu radijatora u jednom spratu "male škole", kako zovemo dio u kojem se obrazuju djeca do petog razreda - kazala je Pjevčevićeva.

Prijavljivali su se i na projekte Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, pa su u okviru programa "Podrška porodici" lani dobili 3.000 KM. Ovaj novac su potrošili na djelimično opremanje kabineta informatike, tehničkog obrazovanja i fizike.

Od Ministarstva porodice, omladine i sporta i ove godine su u dva navrata dobili po 3.000 maraka, zahvaljujući čemu su obogatili knjižni fond u školskoj biblioteci i opremili prostor za produženi boravak đaka. Prijavljivali su se i  na svaki poziv drugih donatora za koje su saznali.

- Posebno nam je dobrodošla donacija Udruženja žena Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču, koje je darovalo 9.500 evra. Kod ove donacije podržalo nas je i Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Srpske sa 3.300 maraka za PDV, a tim novcem omogućili smo zamjenu 70 radijatora - kazala je ona.

Ipak, kruna njihovih prijavljivanja na konkurse donatora biće pomoć koju im je odobrila Vlada Japana putem japanske ambasade u BiH za poboljšanje obrazovnog okruženja. Riječ je o gotovo 150.000 maraka, uz 24.000 maraka, koliko je izdvojilo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske na ime PDV-a.

- Ovaj novac, na radost naših učenika i radnika, utrošićemo u zamjenu stolarije na centralnoj školi. Narednih dana slijedi priprema za taj zahvat, odnosno raspisivanje tendera za kupovinu i ugradnju stolarije. Nadamo se da će to biti učinjeno tokom ljetnog raspusta, kako bismo početak naredne školske godine dočekali u podmlađenoj školi - kazala je Pjevčevićeva.

Roditelji

Snežana Pjevčević sa ponosom ističe da ih je u okviru projekta "Parents" slovačka ambasada podržala sa 10.000 maraka.

- Ovaj novac još nije legao, a prema ugovoru, namijenjen je za opremanje sobe za prijem roditelja i kupovinu radijatora - kazala je Pjevčevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana