Откривена џиновска рупа у Великом кораљном гребену, и у њој изненађење (ВИДЕО)

Откривена џиновска рупа у Великом кораљном гребену, и у њој изненађење (ВИДЕО) 02.11.2017 17:40 | Срна

Геолози су је раније примијетили, али тек су сада рониоци ушли у потпуно истражили Плаву рупу у Великом кораљном гребену. Оно што су у њој открили потпуно их је изненадило.

Плава рупа се налази више од 200 километара удаљена од сјевероисточне обале Аустралије. Иако се врло мало зна о њој, почетна истраживања утврдила су да се у рупи, упркос распрострањем процесу избјељивања корала у околини, налазе потпуно здраве колоније корала.

Џони Гаскел, поморски биолог, подијелио је на Инстаграму фантастичну фотографију Плаве рупе.

„Плаву рупу су раније примијетили геолози, који сматрају да би ова рупа могла да буде старије од познате Велике плаве рупе, код Белизеа", написао је Гаскел.

Да би стигли до ње морали смо да путујемо 10 сати и да путовање савршено ускладимо са плимом, али је сав труд итекако вриједио.

Тим ронилаца детаљно је истражио првих 20 метара Плаве рупе.

„Било је сјајно видети велике и здраве колоније корала. Ускоро ћемо објавити и снимак корала унутар рупе", истакао је Гаскел.

Откриће здравих колонија корала представља изненађење за стручњаке, понајвише због изузетно погубног и распрострањеног процеса избјељивања.

Велики корални гребен претрпиео је неколико широкораспрострањено избјељивање, посебно појачано прошле и почетком ове године, а стручњаци су због тога забринути да ли ће гребен моћи да се избори са феноменом глобалног загријавања.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица