Прије 30 година Борац освојио Куп Маршала Тита

Дарко Пашагић
Прије 30 година Борац освојио Куп Маршала Тита

Бањалука - На данашњи дан прије 30 година фудбалери Борца исписали су најљепшу страницу у клупској историји, када су као члан Друге лиге, група запад, бивше Југославије освојили Куп Маршала Тита савладавши у финалу моћну Црвену звезду са 1:0.

Гол Сенада Лупића из 60. минута и дан-данас се препричава, а посебно величанствени дочек дан касније, 12. маја, који је више од 50.000 Бањалучана “црвено-плавима” приредило на некадашњем тргу Едварда Кардеља (данашњи Трг Крајине). Саме утакмице, те додјеле пехара и свих детаља за овај историјски успјех присјетили су се тадашњи предсједник клуба Месуд Мулаомеровић, капитен Дамир Шпица, те актери Стојан Малбашић и Милорад Билбија.

- Пред пут у Београд направили смо заставице на којима је писало “Борац учесник финала Купа Маршала Тита”, али и само пет на којима је писало “Борац побједник Купа Маршала Тита”. О њима смо знали само тадашњи директор клуба, покојни Милорад Славнић, и ја. Послије утакмице се ишло у Скупштину Југославије на додјелу медаља и тек тада смо челницима ФС Југославије и људима из Црвене звезде дали побједничке заставице - нагласио је Мулаомеровић.

И три деценије касније тренутак додјеле пехара и дочек у Бањалуци за Шпицу су врхунац каријере.

- Мислио сам да ће ми срце искочити када сам подигао пехар, а када сам видио онолики народ пред “Боском” емоције се више нису могле суздржати. Драго ми је што наш успјех није заборављен и што ћемо на достојан начин обиљежити годишњицу - рекао је Шпица.

Неколико дана прије финала Малбашић је у мечу против Олимпије теже повријеђен, али је на властиту одговорност играо у финалу.

- Једноставно се таква утакмица није смјела пропустити. Били смо складна цјелина, која је на окупу била четири-пет година и једноставно у том сусрету нисмо имали шта да изгубимо. Тешко поновљив успјех, али се надам да ће Борац поново бити тим који ће кренути ка врху - рекао је Малбашић.

Да све тог мајског дана буде још узбудљивије побринуо се главни судија Блажо Зубер, који је неодстојећи контакт између Билбије и Горана Милојевића окарактерисао као пенал. Лопти је пришао Драган Стојковић, шутирао по средини, покојни голман Борца Слободан Каралић се није ни помјерио и лопта је завршила у његовом наручју.

  • И сада се најежим када се сјетим судијског звиждука. Каралић је, на моју велику срећу, исправио неправду и славље је могло да почне. Била су то далеко љепша времена него данас. Надам се да ћемо сви заједно имати прилику да се са Борцем радујемо његовим новим успјесима, а нека ова прослава буде почетак једног новог и бољег “Великана из Платонове” - рекао је Билбија.

Ц. ЗВЕЗДА          0 (0)

БОРАЦ                1 (0)

Стријелац: Лупић у 60. минуту. 

Стадион: ЈНА у Београду. 

Гледалаца: 25.000.

Судија: Блажо Зубер (Бачка Топола). 

Жути картони: Цветковић, Милојевић (Црвена звезда), Беширевић, Шпица (Борац).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Милојевић, Маровић, Јурић, Радовановић, Кривокапић, Бинић, Просинечки, Цветковић, Стојковић, Ђуровић (од 71. минута Јоксимовић). Тренер: Велибор Васовић.

БОРАЦ: Каралић, Малбашић, Матаја, Билбија, Липовац, Шпица, Дургутовић (од 74. минута Шијаковић), Матејић, Беширевић, Поповић, Лупић (од 88. минута Лемић). Тренер: Хуснија Фазлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана