Власти Бихаћа и Велике Кладуше очајне због миграната

nezavisne.com
Власти Бихаћа и Велике Кладуше очајне због миграната

Бихаћ - Неколико невладиних хуманитарних организација затражило је од власти БиХ, Европске уније, УНХЦР-а, Међународне агенције за миграције (ИОМ) и других релевантних организација и институција да се хитно и неодложно ријеши питање адекватног и хуманог смјештаја за све мигранте и избјеглице који се налазе на територији Унско-санског кантона.

Наводе како хиљаде људи бораве под ведрим небом и стање у Бихаћу и Великој Кладуши оцјењују као хуманитарну катастрофу након невремена које је у протекли уторак захватило ове просторе.

“Због невремена које је погодило сјеверозападни дио БиХ људски животи су угрожени. У Великој Кладуши шаторски камп у коме борави између 300 и 500 избјеглица, међу којима има жена и дјеце, је под водом. Ради се о веома мочварном подручју које је склоно задржавању воде. У Бихаћу је неколико хиљада људи под ведрим небом дочекало невријеме. Локалне власти се боре колико могу, али број избјеглица и временске неприлике превазилазе њихове могућности да адекватно одговоре на ове проблеме. Пред нама је зима која на овим просторима зна бити ужасно сурова. Сви ви заједно сте одговорни за животе људи”, поручили су из невладиног сектора надлежним институцијама.

Локалне власти у Бихаћу и Великој Кладуши одлучне су у намјери да изврше притисак на Министарство безбједности БиХ и државне институције, како би они преузели бригу о мигрантима који се налазе на подручју ове двије опћине.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић најавио је како ће представници градских власти 26. јула у Сарајеву испред зграде Вијећа министара и заједничких институција одржати протесте те поновити захтјев да Министарство безбједности БиХ преузме бригу о око 3.000 страних држављана који се налазе на подручју тог града.

Фазлић истиче како су ови протести најављени раније, али да су одложени због посјете државног министра безбједности Драгана Мектића Унско-санском кантону.

“Нажалост, посјета министра Мектића није дала никакве резултате, све је остало како јесте, нити једно обећање није испуњено и градским властима остала је брига о мигрантима. Остало нам је да протестима искажемо своје незадовољство због свега”, рекао је Фазлић те поновио како је неопходно да се мигранти измјесте из градског средишта гдје тренутно бораве и да се заустави њихов даљи прилив на ове просторе.

Према његовим ријечима, на протесте ће, сем представника извршне власти, допутовати и градски вијећници, као и грађани Бихаћа.

Истовремено, локалне власти у Великој Кладуши су формирале комисију која ће разговарати с представницима Министарства безбједности БиХ и упознати их о ставовима опћинских власти у погледу мигрантске кризе. Они се противе формирању било каквог прихватног центра за стране држављане на подручју те опћине, а у прилог томе истичу како је став Европске уније да се такви центри не формирају у близини границе с ЕУ.

Такођер, указују и на погоршано безбједносно стање на подручју те опћине, те од МУП-а УСК захтијевају појачане полицијске мјере и контроле када су у питању мигранти.

Подсјећамо да је Хусеин Рошић, премијер УСК, најавио скоро формирање јединственог прихватног центра за мигранте који би се налазио на неколико локација у околини Бихаћа, Босанског Петровца и Велике Кладуше.

Беванда: Ситуација све гора

Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, данас је изјавио да институције БиХ  интензивно раде свој посао када је ријеч о мигрантима и како би олакшале актуелну ситуацију која, како је констатовао, постаје све гора.

Из Вијећа министара БиХ саопштено је да ће Оперативни штаб за питање миграција БиХ за наредну сједницу припремити закључке и одговарајуће одлуке како би будуће активности биле усмјерене на даље јачање границе према Србији и Црној Гори, уз повећање броја полицајаца, даље запречавање нелегалних прелаза и појачане акције надлежних органа у вези са сузбијањем кријумчарења мигрантима.

Навели су и да је Европска комисија најавила издвајање шест милиона еура из алокације за државни програм ИПА 2018 за БиХ за финансирање помоћи нашој земљи у погледу миграција.

Мигранти из паркова и са улица у Унско-санском кантону привремено би требало да буду пребачени у шаторско насеље у “Агрокомерцу” до рјешавања њиховог трајног смјештаја, уз међународну помоћ у осигурању хране и здравствене заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана