Petrović zove Bjelicu i Mićića da stanu uz Dodika

Vedrana Kulaga
Petrović zove Bjelicu i Mićića da stanu uz Dodika

Doboj - Potpredsjednik SDS-a i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, koji je na izborima izabran za poslanika u Parlamentu BiH, pozvao je stranačke kolege da podrže Milorada Dodika i budu dio buduće vlasti, a stanje na terenu pokazuju da bi takav stav do kraja sedmice moglo zauzeti nekoliko odbora najveće opozicione stranke.

Skupština Gradskog odbora SDS-a Doboj jednoglasno je prije nekoliko dana usvojila zaključke kojima je obavezala nosioce poslaničkih mandata iz tog grada, kojih je trenutno troje, da u interesu građana Doboja budu dio parlamentarne većine u republičkom i Parlamentu BiH.

Otvoren poziv da podrže Dodika i jedinstvo na koje je pozvao nakon izbora Petrović je juče uputio iz Doboja, gdje je razgovarao sa Dodikom, koji je predsjednik RS i lider SNSD-a. Petrović je ponovio da njegova podrška lideru SNSD-a u Parlamentu BiH nije pod znakom pitanja, a u skladu je sa odlukom dobojskog odbora, koji je na sjednici 1. novembra jednoglasno dao punu podršku novoizabranim nosiocima mandata iz te izborne jedinice da budu dio vlasti Srpske i na nivou BiH s ciljem zastupanja interesa građana Doboja.

Petrović je pozvao da isto učine i visoki funkcioneri i potpredsjednici SDS-a iz bijeljinske i romanijske regije - Mićo Mićić i Milovan Bjelica te i svi ostali koji su, kako je rekao, “spremni da održe svoje sjednice” i u tom pogledu izvrše pritisak na Glavni odbor, podsjetivši da je Dodik pozvao na jedinstvo i slogu, kada je riječ o zajedničkom predstavljanju u Sarajevu.

Sagovornik “Glasa Srpske” iz SDS-a istakao je da je izvjesno da će barem pet ili šest odbora do petka razmatrati sa kim će sarađivati, a sve u interesu građana, dodavši da dobar dio smatra da, s ciljem jedinstva i interesa građana, treba podržati Dodika.

Bjelica je juče kratko potvrdio za “Glas Srpske” da će konačan stav tog dijela SDS-a utvrditi na sjednici regionalnog odbora u proširenom sastavu, koju je zakazao za danas.

- Moj stav je jasan. Moramo sarađivati i raditi u interesu Republike Srpske. Stav sam iznio i na sjednicama organima partije, a u narednim danima ćemo vidjeti šta će se već dešavati. Znam da će naša izborna jedinica to ozbiljno razmatrati i odluku donijeti u interesu stanovnika Srpske - rekao je Bjelica.

Prvi čovjek bijeljinskog SDS-a juče nije htio da govori o ovoj temi.

- Nemam vremena za komentar - kazao je kratko Mićić.

Dodik je kazao da je sa Petrovićem razgovarao i prije izbora te naveo da Petrovića interesuje samo program za ovaj grad.

- Petrović nije postavio nijedan zahtjev, dok drugi prvo traže neko mjesto za sebe. Ovdje su naveli šta je njihov kapacitet, program i problemi. Doboj zaslužuje da bude predstavljen sa pozicije jednog od ministara u Vladi RS, a o tome ćemo se dogovarati ovdje - ocijenio je Dodik.

Posljednja sjednica Glavnog odbora SDS-a održana je 28. oktobra u Banjaluci, kada se vodila žestoka rasprava u vezi sa tim da li ova stranka treba da pregovara sa SNSD-om o međusobnoj saradnji na nivou BiH, ali i eventualnom ulasku SDS-a u buduću Vladu RS. Sagovornik “Glasa Srpske” iz te stranke tada je istakao da su teške riječi padale između onih koji su za bezuslovnu saradnju i koaliciju sa najljućim političkim protivnicima i onih koji su kategorično protiv toga. Nova sjednica Glavnog odbora SDS-a bi trebalo da bude održana u nedjelju.

Zahvalnost

Obren Petrović poručio je da su u proteklih osam mjeseci Milorad Dodik i Vlada Srpske više uradili za Doboj nego članovi SDS-a u Savjetu ministara BiH za četiri godine. On je izrazio žaljenje što je Dodik izgubio u Doboju na ovim izborima, ali je izrazio nadu da će to zajedničkim radom biti promijenjeno u narednom periodu.

- Moramo dati glasove onim ljudima koji pomažu gradu, a ne onim koji samo pričaju - naglasio je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana