На помолу нова скупштина СДС-а

Дарко Момић
На помолу нова скупштина СДС-а

Бањалука - Унутарстраначки противници предсједника СДС-а Вукоте Говедарице поново прикупљају потписе за одржавање ванредне скупштине СДС-а на којој ће тражити одговорност за прекид сједнице и циркус који се протекле суботе одиграо у Бањалуци.

Потпредсједник СДС-а из сарајевско-романијске регије Милован Бјелица каже да неко мора да одговара за покушај преваре на сједници Скупштине која је, како каже, дефинитивно показала и потврдила да предсједник СДС-а Вукота Говедарица више не заслужује да буде на челу странке.

- Ми нећемо одустати од одржавања ванредне скупштине, поготово послије бруке која се у суботу одиграла. Генерални секретар Игор Остојић на најгрубљи начин је покушао да изведе превару и обмане више од 300 делегата и он дефинитивно није неко ко треба да учествује у спровођењу унутарстраначких избора - каже Бјелица.

Нагласио је да је прије скупштине требало да буде одржана сједница Предсједништва странке.

- Међутим, тога није било, већ је у паузи скупштине на брзину сазвана сједница Предсједништва, што је још један доказ накарадног руковођења странком - каже Бјелица.

Он истиче да је било недопустиво да генерални секретар гази преко одлука верификационе комисије, истичући да је сједница Скупштине прекинута када је Говедарица увидио да је већина делегата против њега.

Мишљење Бјелице дијели и потпредсједник из изборне јединице један и начелник Костајнице Драго Бундало који каже да скупштина мора бити одржана.

- Ако хоћемо да поштујемо страначки статут, онда се мора одржати скупштина и верификовати одлука Главног одбора о расписивању и одржавању унутарстраначких избора. Уколико то не желимо и ако хоћемо да газимо преко најважнијих партијских аката, онда се не мора одржавати скупштина, али то није у реду - каже Бундало.

С друге стране, потпредсједник из изборне јединице два Немања Васић каже да нема потребе за одржавањем сједнице Скупштине, већ је потребно подвући црту испод свега ружног и ићи у унутарстраначке изборе у складу са одлуком Главног одбора.

- Донесена је одлука да се формира изборна комисија, односно комисија за спровођење избора у којој ће бити представници свих регионалних одбора и који ће између себе изабрати предсједника који ће водити тај посао. Не видим потребу да се сазива сједница Скупштине, јер не видим да је рјешење да, рецимо, 200 делегата буде за нешто, а 190 против. Добро је што је скупштина прекинута, јер нико није поражен или не треба да се сматра пораженим - каже Васић.

Потпредсједник из семберске регије и градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је да ће рјешење кризе у странци сигурно бити нађено уз што мање подјела. - Потпуно сам сигуран да велики дио људи жели добро СДС-у и ја сам на тој страни, и сигуран сам да ћемо наћи излаз из ове кризе - рекао је Мићић.

Сједница Скупштине СДС-а прекинута је у суботу зато што нису верификовани мандати свим делегатима.

 

Говедарица с Додиком

Послије консултација са члановима Предсједништва БиХ у вези са формирањем Савјета министара БиХ, на којима је прије два дана био заједно са предсједником Главног одбора СДС-а Миланом Миличевићем, Вукота Говедарица је у четири ока разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ и лидером СНСД-а Милорадом Додиком.

Нико не зна о чему су разговарали, јер Говедарица није ни најближим сарадницима хтио да каже ни о чему је разговарао са Додиком, ни откуд је уопште дошло до сусрета у четири ока, с обзиром на то да је категорично тврдио да с Додиком не жели уопште да разговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана