Дидик: Са Путином о подршли заједничким пројектима и разумијевање за притиске којима је Српска изложена

Срна
Дидик: Са Путином о подршли заједничким пројектима и разумијевање за притиске којима је Српска изложена

Бијељина - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је са предсједником Русије Владимиром Путином данас разговарао о новим пројектима које би требало да отпочну, прије свега о реконструкцији двије термоелектране и помоћи у набавци хеликоптера за потребе Цивилне заштите Републике Српске.

“Постоји подршка свим тим пројектима од предсједника Русије и постоји наравно и његово разумијевање за нашу политичку ситуацију у погледу сталних настојања да се Република Српска изложи притисцима који треба да девалвирају њена права и надлежности”, рекао је Додик у телефонској изјави Срни из Санкт Петербурга.


Додик је истакао да је фасциниран чињеницом да је Путин сам указивао на те изазове који могу да буду опасни и потврдио приврженост поштивању међународног права и Дејтонског мировног споразума.

“Путин је потврдио подршку БиХ и њеном територијалном интегритету, али исто тако ништа мање и подршку сувереним правима која Република Српска и ентитети имају и то је позната политика Руске Федерације и њеног предсједника”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су констатовали и да Српска и Русија имају добар развој политичких и економских односа, те да је посебно изразио захвалност Русији што има разумијевање за провођење Дејтонског споразума.

“Ово су наши састанци у континуитету и веома ми је драго да је предсједник Русије нашао времена да се опет сусретнемо и попричамо о пројектима које остварујемо на простору Српске, у дану у којем је имао многе госте. У Санкт Петербургу се окупило око 20.000 људи из свијета бизниса и политике, те бројни државници”, рекао је Додик.

Додик је рекао да је са Путином разговарао и о гасу, и о ономе што је потребно да би се изградио један капацитет у Зворнику, за који је раније потписан протокол.

“Овај форум је показао да Русија није поклекла под санкцијама међународног фактора и то додатно иритира оне који су креатори тих пројеката”, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да Русија показује да се извукла из тешких притисака и да је успјела да стабилизује своју економију и да биљежи раст привреде.

“То говори да је способност руководства са предсједником Путином на челу импозантна и да у том погледу Руска Федерација може да чека само боље дане”, рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да су овакви скупови значајни да би се разумјело како данас стоји свијет и куда се он креће, о чему су на форуму говорили панелисти попут Путина, предсједника Француске Емануела Макрона, потпредсједника кинеске Владе, директорке ММФ-а Кристин Лагард.

“Сам Макрон потенцира окупљања око вриједности ЕУ, али је исто тако рекао да се мора подржати суверенитет држава и да договором држава мора да се обезбиједи међународни поредак и мир”, рекао је Додик.

Он је навео да је на скупу било ријечи и о томе на који се начин гледа на акције САД у вези са Ираном и иступањем из нуклеарног споразума.

“Чињеница је да многе фирме из земаља рецимо Западне Европе, које сарађују или су успоставиле велике пројекте, сада морају да прекину ту сарадњу и да биљеже огромне губитке зато што је Америка рекла да уколико се сарађује са Ираном не могу да сарађују са Америком”, рекао је Додик.

Он је рекао и да Русија данас може да покаже свијету да је фактор стабилности и мира и да Русија готово нема ниједну ургенту тачку на којој она отвара проблеме.

“Она суверено брани своје националне интересе, али није спремна да угрози свјетски и регионални мир да би се наметала њена ароганција коју не показује ни по једном питању”, закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана