Цвијановић: Српска од Србије добила око 21 милион евра за пројекте

Срна
Цвијановић: Српска од Србије добила око 21 милион евра за пројекте

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска од Србије добила око 21 милион евра за реализацију различитих пројеката, што показује да се приступ Београда мјери конкретним стварима - да помогне и да остави траг.

“Због тога сам веома захвална”, рекла је Цвијановићева за београдску “Хепи” телевизију.

Она је подсјетила да је Србија прије двије године куповином обвезница у важном тренутку помогла Републици Српској, која је тада имала мањи проблем са ликвидношћу.

“Знали смо да треба стићи други новац и они су помогли. Након тога смо убрзано кренули да рјешавамо све финансијске проблеме”, рекла је Цвијановићева и захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу, који је тада био премијер, као и Влади Србије.

Она је нагласила да Република Српска иде узлазном линијом и да је сада најважнија стабилност.

Цвијановићева је навела да су у Српској прошле године забиљежени рекордни макроекономски показатељи, односно највиши до сада и ниво запослености, и покривеност увоза извозом, а ове године се наставља са тим добрим трендовима.

Напоменула је да животни стандард не може бити побољшан преко ноћи, већ на томе морају радити заједнички и држава, и послодавци, и радници, те додала да је са незапосленошћу и одласцима људи суочен цијели регион.

Цвијановићева је подсјетила да је на мјесто премијера дошла прије пет и по година послије велике економске кризе, те нагласила да данас у буџету нема никаквих рупа, да је Српска потпуно ликвидна, извршава обавезе, а и пензије су, у више наврата, повећане за укупно 20 одсто.

Премијерка Српске је рекла да одређени људи из Републике Српске покушавају да злоупотријебе институције БиХ, да би оне отежавале посао институцијама Српске, те нагласила да је супротно Уставу то што Савјет министара настоји да се понаша као надређен, јер није влада, већ, према Дејтонском мировном споразуму, осмишљено помоћно тијело трочланог Предсједништва БиХ.

Према њеним ријечима, с тим циљем се злоупотребљавају чисто процедуралне надлежности заједничких институција БиХ, као што је, на примјер, стављање формалног потписа на споразум Републике Српске са Свјетском банком о новцу за буџет, који је Српска постигла, узима за себе и сама ће га вратити.

“Онда нас они држе по двије-три године без тих средстава, неће да ратификују споразум да би се светили институцијама Републике Српске и отежавали живот грађанима да постану незадовољни, па да нас смијене са власти. А ми смо, упркос тим блокадама, успјели да све санирамо”, нагласила је Цвијановићева.

Када је ријеч о одлуци Народне скупштине Републике Српске да поништи Извјештај Комисије о Сребреници и о списку од 22.000 Срба наводно одговорних за злочине над Бошњацима, који је прослијеђен њемачким властима, Цвијановићева наводи да Српска хоће истину, а да тај списак представља брутални обрачун са политичком позадином.

“То не може бити мјесто за политичке обрачуне, али је, нажалост, постало и од почетка служи као матрица људима политичког Сарајева. Страшно је што је прво направљена политичка матрица, а онда пресудама у Хагу и Сарајеву покушано потврђивање тог политичког концепта”, истиче Цвијановићева.

Говорећи о америчким санкцијама предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Цвијановићева каже да је то прича која је потпуно изашла из неких оквира.

“То су биле санкције зато што је од предсједника тражено да одустане од својих политичких опредјељења, чак и од политичких ставова, да се одрекне референдума о Дану Републике, који је спроведен”, навела је Цвијановићева.

Она је навела да је сада на црну листу, усред предизборне кампање, стављен посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, уз неодређено образложење - “због сазнања о значајној корупцији”.

Цвијановићева је напоменула да је чула да се спремају још неке листе “које договарају са људима из СДС-а”.

Цвијановићева, која је и кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске, рекла је да су предизборне кампање увијек прљаве, али да је ова отишла неколико корака даље.

Она каже да се осјећа надмоћно јер опозиција, која се служи личним дискредитацијама, не може пронаћи ништа лоше у њеном раду.

“Све је то само низ фабрикација, измишљених ствари, подметнутих”, наглашава Цвијановићева.

Наводи да се не може рећи ништа лоше о повећаним пензијама, платама и аграрном буџету, као и о мјерама социјалне политике гдје су уведена три нова права, што је доказ финансијског капацитета Републике Српске.

“Први пут су уведене инвалиднине за цивилна лица. Демобилисани борци су добили још једно право, и они који имају 65 година, али немају стажа, добијаће накнаду у висини најниже пензије. Посебно сам поносна што смо обезбиједили да свака незапослена породиља 12, односно 18 мјесеци добија мјесечну накнаду од 405 КМ”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, док су у власти били садашњи лидери опозиције продато је око 450 предузећа, а прикупљено свега 20 милиона КМ, док је садашња власт продала свега два предузећа и прикупила 1,5 милијарди КМ.

Цвијановићева је појаснила да је 51 одсто новца постало трајно власништво Републике концентрисано у Инвестиционо-развојној банци, која служи за подршцку привреди, пољопривреди, пословним иницијативима, а 49 одсто за реализацију пројеката широм Републике Српске у оквиру Развојног програма Српске.

Она је истакла да је Влада Републике Српске направила план обнове још док су трајале катастрофалне поплаве 2014. године, када је ваучерима пласирано више од 40 милиона евра угроженом становништву, а што је кроз потрошњу пласирано и привреди подижући тако раст производње.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, Цвијановићева је навела да је стратешки циљ Републике Српске да направи аутопут до Бијељине и Србије.

“Хоћемо да повежемо своје крајеве, хоћемо повезаност са Србијом, а хоћемо и да остављамо новац у Републици Српској. Што бисмо остављали у Хрватској новац наших или грађана Србије, кад то можемо да радимо у нашој Републици Српској? То је врло важно и политички, посебно финансијски, комуникацијски, и значајно за привреду”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Република Српска међу лидерима у региону по редовним исплатама пољопривредних подстицаја, а успјела је и да пољопривредни буџет повећа за 11 милиона КМ, односно са 60 на 71 одсто.

Цвијановићева је напоменула да је потребан низ реформи како би огромни пољопривредни потенцијали могли бити искоришћени у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана