Cilj unapređenje saradnje Srpske i Kine u energetici i saobraćaju

M. L.

Banjaluka - Republika Srpska želi unapređenje saradnje sa Kinom, koja je već ostvarena u energetskom sektoru i oblasti saobraćaja, istakla je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Ona je u petak nakon okruglog stola o temi „Odnos RS i Kine - ostvarena saradnja i mogućnosti njenog unapređenja“, kojem je prisustvovala i ambasador Kine u BiH Čen Bo, istakla da Srpska i Kina zajedno rade na projektima hidroelektrana „Dabar“ i „Buk Bijela“, kao i na projektu Termoelektrane „Gacko“, nakon već dobijenog iskustva na izgradnji Termoelektrane „Stanari“.

- Imamo niz memoranduma i sporazuma koji upućuju na saradnju u izgradnji autoputa koji ide od Brčkog prema Bijeljini, zatim autoputa preko Mliništa prema jugu, kao i autoputa prema Prijedoru - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je među značajnim projektima i izgradnja bolnice u Doboju.

Bo je kazala da se saradnja Kine i Srpske u proteklom periodu razvijala veoma brzo.

- Očekujemo da se što prije postigne novi sporazum o saradnji naših i preduzeća iz Srpske u vezi sa izgradnjom autoputeva - rekla je Bo, koja se sastala i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Na sastanku je konstatovano da se saradnja Kine i Srpske odvija u najboljem mogućem pravcu.

Iz Kabineta predsjednika RS saopšteno je da će bezvizni režim Kine i BiH, koji bi na snagu trebalo da stupi 1. januara, ojačati saradnju posebno u oblasti turizma.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će u januaru u Banjaluci biti otvoren Konfučijev institut pri banjalučkom Univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana