БиХ губи милионе због опструкције изградње зграде ИДДЕЕА у Бањалуци

Срна
БиХ губи милионе због опструкције изградње зграде ИДДЕЕА у Бањалуци

Бањалука - Савјет министара већ двије године опструише изградњу објекта Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ у Бањалуци, при чему се за сваки мјесец опструкције плаћају десетине хиљада марака, а за двије године је већ настала штета од милион марака, док се за сваки наредни мјесец губи више од 25.000 марака, потврђено је за портал "Српска инфо" из више извора у Савјету министара.

Објекат је планиран да се изгради у Бањалуци, на локацији бивше касарне Траписти један у Улици Илије Гарашанина, а ријеч је о бившој војној имовини.

"Стратегијом развоја ИДДЕЕА из 2009. године, коју је усвојио Савјет министар, планирана је изградња наведеног објекта, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ. Још у јулу 2010. године комисија Савјета министара донијела је Одлуку о изузимању од забране располагања војном имовином. Проведена је комплетна законска процедура и извшено је књижење овог земљишта на Републику Српску, посредством Републичке дирекције за обнову и изградњу. Влада Републике Српске је својом одлуком додијелила право градње ИДДЕЕА, без накнаде на парцелама величине око 17.329 квадрата", рекао је саговорник овог портала.

У тексту се подсјећа да је БиХ бесплатно добила парцелу удаљену пар километара од центра Бањалуке на којој треба да се гради наведени објекат. Извршено је пројектовање објекта, те је добијена грађевинска дозвола у новембру 2014. године, која је плаћена из буџета БиХ око 1,3 милиона КМ.

У буџету БиХ за 2015. годину овај пројекат је законом дефинисан као вишегодишњи капитални пројекат и одмах након усвојеног буџета је покренут поступак набавке за изградњу овог објекта. Међутим, у новембру 2015. незаконито се обуставља тендер, пише у тексту.

Канцеларија за ревизију у финансијском извјештају ИДДЕЕА за 2015. годину даје мишљење са резервом за ИДДЕЕА због незаконитог поступка обуставе изградње овог објекта.

"Од 2015. године на све начине се покушава обуставити изградња наведеног објекта у Бањалуци и то од министра цивилних послова у Савјету министара Адила Османовића и СДА, док Савез за промјене то нијемо посматра, при чему ни СДС ни ПДП ни НДП не чине нити један корак да се инвестира у Бањалуку", каже саговорник портала "Српска инфо" из Савјета министара.

У тексту се истиче да се уз разноразне изговоре покушава обуставити инвестиција у Бањалуци. Прво је бивши директор ИДДЕЕА Едим Несими, када је донио незакониту одлуку да обустави тендер за изградњу објекта, тврдио да је у питању превелики објекат. Спорно је што је Несими претходно 2014. и 2015. године, када се пројектовао наведени објекат био помоћних директора ИДДЕЕА и он је лично одредио димензије наведеног објекта, наводи се у тексту.

"Даље се у више наврата тврдило да нису ријешени имовинско-правни односи. Уговор којим су засновани имовинско-правни односи између Републике Српске и ИДДЕЕА је добио сва позитивна мишљења укључујући и мишљење Правобранилаштва БиХ, што потврђује његову законитост. Својим актом од 5. сепембра ове године Правобранилаштво БиХ је експлицитно констатовало да су имовинско-правни односи на предметној локацији бивше војне касарне законито ријешени", истиче се у тексту.

У тексту се додаје да је ИДДЕЕА покушала да наведе да је предметна локација на плавном подручју. Међутим, Град Бањалука својим актом од 10. новембра 2017. у потпуности је демантовао ИДДЕЕА и експлицитно навео да није у питању плавно подручје.

Као један од разлога ИДДЕЕА покушава да се оправда чињеницом да није издато право рушења објеката који се налазе на тој локацији.

"Иако је грађевинска дозвола за рушење номинално издата на Републичку дирекцију за обнову и изградњу Српске, цијена грађевинске дозволе од стране Града Бањалука је умањена за износ бивших војних објеката који се налазе на тој локацији, тако да су ови објекти де факто третирани као објекти ИДДЕЕА. ИДДЕЕА је већ добила ове објекте, а садашњи директор Ариф Нанић ништа не предузима, него чека", каже саговорник портала.

Он је додао да умјесто да се ради без одуговлачења, ИДДЕЕА је на захтјев министра Османовића припремила информацију за Савјет министара у којој се предлаже куповина новог објекта или локације за изградњу.

"На овај начин би се учинила вишемилионска штета буџету. Министарство финансија и трезора у Савјету министара је у више наврата упозоравало ИДДЕЕА да морају вршити своју законску обавези и почети изградњу објекта, те да ће се направити вишемилионска штета. ИДДЕЕА се на наведено упозорење оглушила, те се тендер не објављује", истиче се у тексту.

Супротно својим обавезана, наводи се у тексту, ИДДЕЕА закупљује додатних 220 квадрата у Медицинској електроници за израду пасоша од септембра 2017. године. Иако ИДДЕЕА по закону није надлежна да прави пасоше, закупљен је додатни простор који је у овој години већ плаћен 18.000 КМ иако се у њему ништа не налази.

"Због свега наведеног није покренута инвестиција у Бањалуци која је могла да запосли десетине радника. Представници Савеза за промјене ово нијемо посматрају, док Османовић на све начине покушава да доведе до ситуације да се овај објекат не гради. Супротно томе, покушава се купити нови објекат или се покушава купити локација да се гради нови објекат. Обје ове варијанте ће проузроковати вишемилионску штету за буџет", истиче се у тексту.

С обзиром да је већ плаћена грађевинска дозвола, буџетом је предвиђено да се за овакав објекат издвоји за изградњу око 1.600 КМ по квадрату. Уколико се одустане од изградње и одлучи за куповину, а с обзиром на тржишне цијене у Бањалуци, најмање ће се утрошити 3.000 КМ по квадрату, па ће се додатно морати улагати у реконструкције, а изгубиће се грађевинска дозвола, што чини штету већу од 1.5 милиона КМ, а моћи ће се купити дупло мање квадрата објекта.

Ако се, пак, буде тражила нова парцела, она ће се морати платити, па ће се поново морати пројектовати и плаћати нова дозвола, а важећа ће пропасти. У овом случају штета је већа од три милиона КМ. Сада се поставља питање чији је интерес да се упропасти изградња овог објекта и зашто се грађани доводе у ситуацију да плаћају штете. Неспорна одговорност је на директору ИДДЕЕА Нанићу, али је питање да ли он ради по налозима министра цивилних послова Османовића, наводи се у тексту који је објавио портал "Српска инфо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана