АТВ: У БиХ 13 паравојних формација

ATV
АТВ: У БиХ 13 паравојних формација

Члановима Комисије за одбрану и безбједност БиХ стигао је извјештај Министарства безбједности БиХ и то строго повјерљив па о њему данас нико не жели пуно да говори.

Комисија је тражила  информацију о постојању  паравојнх  формација  на територији БиХ јер се о томе у јавности прича мјесецима. Детаље није смио да открије ни министар безбједности који само потврђује да је доставио извјештај.

"Тако да је то тајни, повјерљиви документ о којем ја не бих могао ништа излазити у јавност. Али би могао рећи да смо обрадили цијелу ту проблематику, да постоје одређена сазнања и информације о постојању, да кажем радикализованих група које у одређеним сегментима заговарају и неку врсту насиља. У тој информацији смо све скупа довољно образложили да надлежна комисија и парламент о томе може компетентно расправљати”, изјавио је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Иако министар Мектић не смије о детаљима, АТВ сазнаје да су безбједносне службе које су радиле на прикупљању информација констатовале да постоји 13 паравојних формација на територији БиХ. Оно што би могло представљати својеврсни проблем јесте информација да у Републици Српској постоји чак девет паравојних формација, док их је у  Федерацији БиХ само четири. Неколико пута  Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске поручио  је да у Републици Српској не постоје паравојне формације, али да их евидентно има безброј у Федерацији.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, Сифет Поџић каже да ће се извјештај пред комисијом наћи највјероватније до краја марта, јер заказивање сједнице зависи од обавеза чланова комисије. Ни Поџић није желио да прекрши тајност извјештаја. Душанка Мајкић, члан комисије, пита се чему толика тајност и да ли је оправдана.

"Зар не би било доборо да ова земља, да грађани ове земље знају какава нам је безбједносна ситуација када су у питању ти покрети. Да видимо, прво и друго, да ли је то што је он написао истинито и тачно да може и МУП Републике Српске дати свој став о томе. Има ли он таква сазнања као што има министар Мектић, јер видимо да у посљедење вријеме, он види оно што нико не види, односно не види оно што сви виде”, изјавила је Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност  БиХ.

Извјештај о правојним формацијама налази се у просторијама Сектора за заштиту тајних података у згради Парламента БиХ. За сада, само чланови комисије могу да прочитају извјештај у присуству службеника, али не смију ништа да записују, ни  да коментаришу по изласку. Уколико комисија одлучи да се та инфорамција достави парламенту онда ће и посланици моћи да прочитају извјештај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана