Liga šampiona: Više utakmica, više prihoda

Agencije
Liga šampiona: Više utakmica, više prihoda

LONDON - Evropska kuća fudbala (UEFA) i Udruženje evropskih fudbalskih klubova (ECA) blizu su dogovora o promjeni formata Lige šampionata koja podrazumijeva povećanje ionako prevelikog broja utakmica.

Glavna promjena, prenosi ugledni “Tajms”, jeste formiranje grupa i poslije prve faze, četiri grupe po četiri tima, odakle bi dva potom prolazila u četvrtfinale.

UEFA bi uvođenjem druge grupne faze vratila sistem kakav je bio na snazi do 2003. godine.

Tada su u drugoj fazi bile četiri grupe sa po četiri kluba, što je kasnije zamijenjeno nokaut fazom koja je počinjala od osmine finala.

Prema aktuelnom sistemu finalisti od grupe do meča za naslov igraju 13 utakmica, a po novom, klubovi koji dođu do kraja morali bi da odigraju 17 mečeva. Po šest u obje grupe, zatim po dva u četvrtfinalu i polufinalu te jedan u finalu. 

Drugu grupnu fazu UEFA dodaje kako bi ubuduće izbjegla neugodna iznenađenja, ispadanje velikih i bogatih klubova već u osmini finala. Englezi se već na prvu ne slažu sa ovim promjenama jer su svjesni da svako povećanje broja “važnih” utakmica uništava njihova takmičenja kao što su FA kup ili Liga kup.

Najbolji ostrvski klubovi ova takmičenja i ovako najčešće igraju sa “šarenim” sastavima, a ukoliko novi sistem stupi na snagu sigurno će još manje obraćati pažnju na njih.

Sa druge strane, pretvaranje nokaut faze i četvrtfinala u grupnu fazu donijelo bi još više duela vrhunskih klubova i izbilo im iz glave zamisli o izlasku iz Lige šampiona i pokretanju Superlige. Trenere i fudbalere odavno niko ne konsultuje kada je u pitanju donošenje ovako krupnih odluka.
 

 

Razlike već ogromne

Evropska kuća fudbala saopštila je da je 30 najvećih klubova u 2018. godini zaradilo koliko i 682 druga zajedno.

U izvještaju se navodi da je 712 klubova iz najjačih liga 55 evropskih zemalja ukupno zaradilo 21 milijardu evra, što je za 20 odsto više nego godinu ranije.

Ipak, navodi se da su klubovi iz Engleske, Njemačke, Španije, Francuske i Italije prihodovali 75 odsto od navedene sume, dok je samo 30 klubova zaradilo 49 odsto. Transferi nisu uključeni u podatke o prihodima, jer se odvojeno prijavljuju, mada mnogi klubovi zavise od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana