Лигa шампиона: Више утакмица, више прихода

Агенције
Лигa шампиона: Више утакмица, више прихода

ЛОНДОН - Европска кућа фудбала (УЕФА) и Удружење европских фудбалских клубова (ЕЦА) близу су договора о промјени формата Лиге шампионата која подразумијева повећање ионако превеликог броја утакмица.

Главна промјена, преноси угледни “Тајмс”, јесте формирање група и послије прве фазе, четири групе по четири тима, одакле би два потом пролазила у четвртфинале.

УЕФА би увођењем друге групне фазе вратила систем какав је био на снази до 2003. године.

Тада су у другој фази биле четири групе са по четири клуба, што је касније замијењено нокаут фазом која је почињала од осмине финала.

Према актуелном систему финалисти од групе до меча за наслов играју 13 утакмица, а по новом, клубови који дођу до краја морали би да одиграју 17 мечева. По шест у обје групе, затим по два у четвртфиналу и полуфиналу те један у финалу. 

Другу групну фазу УЕФА додаје како би убудуће избјегла неугодна изненађења, испадање великих и богатих клубова већ у осмини финала. Енглези се већ на прву не слажу са овим промјенама јер су свјесни да свако повећање броја “важних” утакмица уништава њихова такмичења као што су ФА куп или Лига куп.

Најбољи острвски клубови ова такмичења и овако најчешће играју са “шареним” саставима, а уколико нови систем ступи на снагу сигурно ће још мање обраћати пажњу на њих.

Са друге стране, претварање нокаут фазе и четвртфинала у групну фазу донијело би још више дуела врхунских клубова и избило им из главе замисли о изласку из Лиге шампиона и покретању Суперлиге. Тренере и фудбалере одавно нико не консултује када је у питању доношење овако крупних одлука.
 

 

Разлике већ огромне

Европска кућа фудбала саопштила је да је 30 највећих клубова у 2018. години зарадило колико и 682 друга заједно.

У извјештају се наводи да је 712 клубова из најјачих лига 55 европских земаља укупно зарадило 21 милијарду евра, што је за 20 одсто више него годину раније.

Ипак, наводи се да су клубови из Енглеске, Њемачке, Шпаније, Француске и Италије приходовали 75 одсто од наведене суме, док је само 30 клубова зарадило 49 одсто. Трансфери нису укључени у податке о приходима, јер се одвојено пријављују, мада многи клубови зависе од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана