Aric Aduriz odlučio da završi karijeru: Simbol Bilbaa za sva vremena

Dušan Repija
Aric Aduriz odlučio da završi karijeru: Simbol Bilbaa za sva vremena

BILBAO - Simbol Atletik Bilbaa Aric Aduriz odlučio je da kaže zbogom fudbalu u svojoj 40. godini, jer je osjetio da njegovo tijelo više ne može da podnese napore koji iziskuje profesionalni fudbal, a isto su mu savjetovali i ljekari.

Sjajni napadač, koji je u tri navrata nosio dres Bilbaa, a između ostalih nastupao za Majorku i Valensiju ostaće upamćen kao po sjajnom prvom koraku po prijemu lopte i majstorskoj igri glavom iako sa svoja 182 centimetra nije spadao u robusne centarfore. Zbog poznate situacije njegov Atletik u koji je zakoračio prije tačno dvije decenije nije u ovom trenutku mogao da mu priredi oproštaj kakav zaslužuje, ali biće vremena i za to. Navijači su tužni što mu posljednja utakmica u karijeri nije bilo toliko čekano finale Kupa kralja sa pokrajinskim rivalom Real Sosijedadom, ali on ne žali ni za čim.

- Hajde da zaboravimo finale Kupa o kojem smo sanjali, jer će biti vremena da se oprostimo. I da, došlo je vrijeme za rastanak i na ovaj način se završava moj put - nezaboravan i čudesan, od početka do kraja. Doktori su mi rekli da moram da idem kod hirurga, prije ili kasnije, da bi mi operisao kuk i da bih mogao da nastavim uobičajen život koliko god je moguće normalno. Ne mogu da pomognem saigračima onako kako bih volio i to je život. Uvijek dođemo do kraja puta, a moj je bio sjajan - napisao je Aduric.

Osim što je u karijeri postigao skoro 300 golova, poseban je po tome što je najbolji fudbal počeo da igra poslije 30. godine. Kada se iz Valensije vratio kući 2012. godine činilo se da polako ulazi u zenit, ali on je od tog trenutka postigao još 149 pogodaka! Čak je u poznim godinama uspio da se vrati u nacionalni tim, a s obzirom na to da je jedini uz Lionela Mesija koji je postigao bar gol u 15 uzastopnih sezona Primere, jasno je kakav trag je ostavio ne samo u Bilbau, nego na Pirinejima.

 

Poruka na “San Mamesu”

Iako je dva puta odlazio sa “San Mamesa”, jednom ne svojom voljom, nego tadašnjeg predsjednika, Adurizova odanost i ljubav prema Atletiku ne može se dovoditi u pitanje. Zato je i njegova druga kuća, stadion na kojem je toliko puta obradovao navijače sijala u bojama Atletika, a na njoj je pisalo “Hvala za sve Arice”. Smjenjivale su se i Adurizove fotografije, a posebno upečatljiv je ostao trenutak kada je, ispostaviće se, posljednjim golom u karijeri srušio Barselonu na startu ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana