Ариц Адуриз одлучио да заврши каријеру: Симбол Билбаа за сва времена

Душан Репија
Ариц Адуриз одлучио да заврши каријеру: Симбол Билбаа за сва времена

БИЛБАО - Симбол Атлетик Билбаа Ариц Адуриз одлучио је да каже збогом фудбалу у својој 40. години, јер је осјетио да његово тијело више не може да поднесе напоре који изискује професионални фудбал, а исто су му савјетовали и љекари.

Сјајни нападач, који је у три наврата носио дрес Билбаа, а између осталих наступао за Мајорку и Валенсију остаће упамћен као по сјајном првом кораку по пријему лопте и мајсторској игри главом иако са своја 182 центиметра није спадао у робусне центарфоре. Због познате ситуације његов Атлетик у који је закорачио прије тачно двије деценије није у овом тренутку могао да му приреди опроштај какав заслужује, али биће времена и за то. Навијачи су тужни што му посљедња утакмица у каријери није било толико чекано финале Купа краља са покрајинским ривалом Реал Сосиједадом, али он не жали ни за чим.

- Хајде да заборавимо финале Купа о којем смо сањали, јер ће бити времена да се опростимо. И да, дошло је вријеме за растанак и на овај начин се завршава мој пут - незабораван и чудесан, од почетка до краја. Доктори су ми рекли да морам да идем код хирурга, прије или касније, да би ми оперисао кук и да бих могао да наставим уобичајен живот колико год је могуће нормално. Не могу да помогнем саиграчима онако како бих волио и то је живот. Увијек дођемо до краја пута, а мој је био сјајан - написао је Адуриц.

Осим што је у каријери постигао скоро 300 голова, посебан је по томе што је најбољи фудбал почео да игра послије 30. године. Када се из Валенсије вратио кући 2012. године чинило се да полако улази у зенит, али он је од тог тренутка постигао још 149 погодака! Чак је у позним годинама успио да се врати у национални тим, а с обзиром на то да је једини уз Лионела Месија који је постигао бар гол у 15 узастопних сезона Примере, јасно је какав траг је оставио не само у Билбау, него на Пиринејима.

 

Порука на “Сан Мамесу”

Иако је два пута одлазио са “Сан Мамеса”, једном не својом вољом, него тадашњег предсједника, Адуризова оданост и љубав према Атлетику не може се доводити у питање. Зато је и његова друга кућа, стадион на којем је толико пута обрадовао навијаче сијала у бојама Атлетика, а на њој је писало “Хвала за све Арице”. Смјењивале су се и Адуризове фотографије, а посебно упечатљив је остао тренутак када је, испоставиће се, посљедњим голом у каријери срушио Барселону на старту ове сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана