“Gracije” spremne za odbranu krune

Agencije
“Gracije” spremne za odbranu krune

Banjaluka - Reprezentativke Srbije, koje su na jubilarnom, 30. šampionatu Evrope u odbojci odigranom prije dvije godine u Azerbejdžanu i Gruziji osvojile zlatnu medalju vjeruju da taj uspjeh mogu ponoviti na prvenstvu koje počinje sutra u četiri grada i četiri države.

Biće ovo prvi šampionat na kojem će nastupiti 24 najbolje selekcije Starog kontinenta, koje su raspoređene u četiri grupe sa po šest ekipa. Domaćini grupa su Ankara, Lođ, Budimpešta i Bratislava. Po četiri najbolje selekcije iz svih grupa nastaviće takmičenje u osmini finala (u četiri pomenuta grada igraju se po dva meča 1. septembra, a ukrštaće se grupe A i C, odnosno B i D). Po dva četvtrfinalna duela biće odigrana tri dana kasnije u Ankari i Lođu, a domaćin same završnice je turski grad u kojem će 7. septembra biti odigrani polufinalni susreti, a da­n kasnije utakmica za treće mjesto i finale.

Pripreme reprezentacije Srbije počele su još početkom jula, a čast da ugosti najbolju evropsku reprezentaciju imale su Pale, gdje su izabranice Zorana Terzića vrijedno trenirale. Koliko se taj rad isplatio, pokazao je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre odigran u Poljskoj, gdje je poslije dva maksimalna trijumfa nad Tajlandom i Portorikom savladan i domaćin i tako je po četvrti put uzastopno izborena viza za najveći svjetski sportski događaj. Koliko su moćne “gracije” su pokazale i na turniru u Beleku, gdje su u konkurenciji Italije, Hrvatske i domaćina Turske lako osvojile prvo mjesto.

Premijerni meč na EP Srbija, koja je i aktuelni svjetski prvak te olimpijski vicešampion, će odigrati sutra od 17 časova protiv Finske.

- Ne bežimo od uloge jednog od favorita, ali u svaki meč moramo ući maksimalno oprezno pa tako i protiv Finske. Prvenstvo je dugo i naporno, da bi se stiglo do cilja mora se odigrati devet susreta i zato ćemo ići korak po korak - naglasio je Terzić.

Put Ankare otputovale su: Bjanka Buša, Katarina Lazović, Mina Popović, Slađana Mirković, Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Silvija Popović, Bojana Milenković, Jelena Blagojević, kapiten Maja Ognjenović, te dvije reprezentativke Srbije iz Republike Srpske Brankica Mihajlović i Tijana Bošković.

- Učinićemo sve da odbranimo titulu osvojenu prije dvije godine i da ponovo donesemo radost u sve domove u Srbiji i Republici Srpskoj. Sigurno je da neće biti nimalo lako, ali je iza nas 50 paklenih dana priprema u kojima smo ostvarili cilj, a on se zove viza za Tokio - naglasila je Mihajlovićeva.

 

Grupa A

(Ankara)

 

Bugarska

Finska

Francuska

Grčka

Srbija

Turska

 

Grupa B

(Lođ)

 

Belgija

Italija

Poljska

Portugalija

Slovenija

Ukrajina

 

Grupa C

(Budimpešta)

 

Azerbejdžan

Hrvatska

Estonija

Mađarska

Rumunija

Holandija

 

Grupa D

(Bratislava)

 

Bjelorusija

Njemačka

Rusija

Slovačka

Španija

Švajcarska

 

Raspored Srbije

23. avgust, 17 časova: Srbija - Finska

25. avgust, 17 časova: Bugarska - Srbija

26. avgust, 17 časova: Francuska - Srbija

28. avgust, 17 časova:  Srbija - Grčka

29. avgust, 19.30 časova: Turska - Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana