Zemlja primila prvu "poruku vanzemaljaca": Naučnici jednoglasni – Pomozite nam da je dešifrujemo

GS
Zemlja primila prvu "poruku vanzemaljaca": Naučnici jednoglasni – Pomozite nam da je dešifrujemo

Primanje poruke od vanzemaljske civilizacije preoblikovalo bi cijelo čovječanstvo. Projekat ‘Znak u svemiru‘ je proba za taj događaj.

Čovječanstvo je jedan korak bliže komuniciranju sa vanzemaljcima.

Institut SETI, neprofitna organizacija posvećena traženju života u svemiru, simulirala je vanzemaljski signal tako što je letelica koja kruži oko Marsa poslala poruku u tri ujutro po istočnoameričkom vremenu.
Radio talasi su poslati kroz svemir brzinom svetlosti, a veliki teleskopi na Zemlji su ih uhvatili 16 minuta kasnije.

Ova vežba, prva takve vrste, je osmišljena da pripremi naučnike za događaj koji će ‘duboko promeniti čovečanstvo‘ - kontakt sa vanzemaljskim bićima, piše Daily Mail.

Naučnici u SAD-u i Italiji bili su presrećni kad se na ekranima njihovih računara pojavila poruka koju su primili u delovima.

Signal su mogli da ulove i brojni radio-amateri širom sveta na frekvenciji 8.4 gigaherca.

Ipak, naučni tim ključne podatke nije otkrio - uključujući tip signala kao i šta je sve sadržao. Ta tajanstvenost je potrebna jer će kriptovana transmisija biti podeljena s javnošću, nakon čega će svi učestvovati u njenom dešifrovanju.

Daniela dePaulis, vizionarka koja stoji iza ‘A Sign in Space‘ projekta rekla je tokom emitovanja uživo: "Ovo je bilo vrlo stvarno. Ovo nije bio prvi put da smo primili signal od orbitera sa Marsa, ali je ovaj imao stvarnu poruku."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana