Земља примила прву "поруку ванземаљаца": Научници једногласни – Помозите нам да је дешифрујемо

ГС
Земља примила прву "поруку ванземаљаца": Научници једногласни – Помозите нам да је дешифрујемо

Примање поруке од ванземаљске цивилизације преобликовало би цијело човјечанство. Пројекат ‘Знак у свемиру‘ је проба за тај догађај.

Човјечанство је један корак ближе комуницирању са ванземаљцима.

Институт СЕТИ, непрофитна организација посвећена тражењу живота у свемиру, симулирала је ванземаљски сигнал тако што је летелица која кружи око Марса послала поруку у три ујутро по источноамеричком времену.
Радио таласи су послати кроз свемир брзином светлости, а велики телескопи на Земљи су их ухватили 16 минута касније.

Ова вежба, прва такве врсте, је осмишљена да припреми научнике за догађај који ће ‘дубоко променити човечанство‘ - контакт са ванземаљским бићима, пише Даилy Маил.

Научници у САД-у и Италији били су пресрећни кад се на екранима њихових рачунара појавила порука коју су примили у деловима.

Сигнал су могли да улове и бројни радио-аматери широм света на фреквенцији 8.4 гигахерца.

Ипак, научни тим кључне податке није открио - укључујући тип сигнала као и шта је све садржао. Та тајанственост је потребна јер ће криптована трансмисија бити подељена с јавношћу, након чега ће сви учествовати у њеном дешифровању.

Даниела деПаулис, визионарка која стоји иза ‘А Сигн ин Спаце‘ пројекта рекла је током емитовања уживо: "Ово је било врло стварно. Ово није био први пут да смо примили сигнал од орбитера са Марса, али је овај имао стварну поруку."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана