Zašto su domaće mačke u Poljskoj proglašene za „invazivnu tuđinsku vrstu“

GS
Foto: Ilustracija

Akademija nauka Poljske definisala je kućnu mačku (felis catus) kao „tuđinsku“ jer je pripitomljena na Bliskom istoku i smatraju ih „invazivnom“ vrstom zbog „negativnog uticaja na biodiverzitet“, objasnili su u saopštenju.

Poljska Akademija nauka napravila je poduži spisak životinja koje smatraju „invazivnim tuđinskim vrstama“, uključujući japanska reinutrija (troskot), rakune, moljce i patke mandarinke.

Oni navode da takve vrste predstavljaju „nepredvidiv rizik za lokalne divlje životinje“, pozivajući se na studiju koja pokazuje da mačke u Poljskoj ubijaju i pojedu 48,1 odnosno 583,4 miliona sisara godišnje, odnosno 8,9 to jest, 135,7 miliona ptica.

Kriterijum da budu uvrštene u tuđinske invazivne vrste „mačke ispunjavaju 100 odsto“, rekao je za AP Vojčeh Solarz, biolog iz Akademije nauka Poljske.

Vlasnici i ljubitelji mačaka izrazili su ogorčenje zbog ovakve klasifikacije, izražavajući zabrinutost da će ovo podstaći zlostavljanje ili maltretiranje domaćih mačaka.

Izvještaji pojedinih medija su čak stvorili lažni utisak da Akademija poziva na eutanaziju uličnih i kućnih mačaka, prenio je AP.

U komentarima na Fejsbuk stranici Akademije ljudi komentarišu da je ovakva klasifikacija „jednostavno glupa i štetna“, optužujući ih da nisu dostojni svojih titula.

Govoreći za AP, Vojciech Solarz, biolog u Adademiji nauka, rekao je da nije očekivao takve reakcije zbog dodavanja f. Catusa na ovu listu, rekavši da nijedna druga vrsta koja je pomenuta nije izazvala tako snažne emocionalne reakcije, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana