Зашто су домаће мачке у Пољској проглашене за „инвазивну туђинску врсту“

ГС
Foto: Илустрација

Академија наука Пољске дефинисала је кућну мачку (felis catus) као „туђинску“ јер је припитомљена на Блиском истоку и сматрају их „инвазивном“ врстом због „негативног утицаја на биодиверзитет“, објаснили су у саопштењу.

Пољска Академија наука направила је подужи списак животиња које сматрају „инвазивним туђинским врстама“, укључујући јапанскa реинутрија (троскот), ракуне, мољце и патке мандаринке.

Они наводе да такве врсте представљају „непредвидив ризик за локалне дивље животиње“, позивајући се на студију која показује да мачке у Пољској убијају и поједу 48,1 односно 583,4 милиона сисара годишње, односно 8,9 то јест, 135,7 милиона птица.

Критеријум да буду уврштене у туђинске инвазивне врсте „мачке испуњавају 100 одсто“, рекао је за АП Војчех Соларз, биолог из Академије наука Пољске.

Власници и љубитељи мачака изразили су огорчење због овакве класификације, изражавајући забринутост да ће ово подстаћи злостављање или малтретирање домаћих мачака.

Извјештаји појединих медија су чак створили лажни утисак да Академија позива на еутаназију уличних и кућних мачака, пренио је АП.

У коментарима на Фејсбук страници Академије људи коментаришу да је оваква класификација „једноставно глупа и штетна“, оптужујући их да нису достојни својих титула.

Говорећи за АП, Војциецх Соларз, биолог у Ададемији наука, рекао је да није очекивао такве реакције због додавања f. Catusа на ову листу, рекавши да ниједна друга врста која је поменута није изазвала тако снажне емоционалне реакције, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана