Zamak iz serije "Dauntonska opatija" u problemima

Tanjug
Zamak iz serije "Dauntonska opatija" u problemima

LONDON - Zamak "Hajkler" na jugu Engleske koji je postao svjetski poznat zbog popularne serije "Dauntonske opatije" nakon Bregzita suočava se sa problemima zbog nedostatka osoblja.

Vlasnica zamka baronesa Fiona Karnarvon morala je da zatvori veći dio čuvene lokacije, na kojoj su često održavana vjenčanja i razne proslave.

"Prestali smo da dajemo ponude za vjenčanja nakon Bregzita. Nemamo osoblje", rekla je Karnarvonova.

U zamku je ranije, tokom sezone, održavano oko 25 vjenčanja sa više od 100 zvanica. Moguće je održati vjenčanje i sa dvadesetak gostiju, ali su time i troškovi za vlasnike mnogo veći. U

padu su i ostali prihodi, poput suvenirnice, ali Karnarvonova za to ne okrivljuje samo Bregzit, već i pandemiju i rast troškova života. Najveću radnu snagu zamak je imao od studenata iz EU koji su mogli da rade tokom semestara u Velikoj Britaniji.

Karnarvonova ističe da se sada, kada putem agencije pokušavaju da angažuju desetak ljudi, obično pojavi troje. Broj studenata iz EU na britanskim univerzitetima tokom 2021. godine opao je za 50 odsto, djelimično nakon nesigurnosti uzrokovanih Bregzitom. Britanija je od izlaska iz EU suočena sa nedostatkom radnika u više sektora, poput proizvodnje, građevine i logistike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana